четвртак, 29. децембар 2016.

Mama Žikin felerični recept za vanilice


Prošle zime dragi blagoizvoleo vanilice. Prevrnem sveske, nigde recepta. Doduše, nisam se nešto ni iznenadila, vanilice ranije nisam ni volela da pravim al' sam volela da ih grickam. Nazovem mamu a ona mi "iz glave" izdiktira na brzinu, znate ono: treba ti to, to, toito i takoto. Ko da je to neka mudrost. Napravim vanilice, bile fan-ta-sti-čne, bolje nego ikad, ma sve taman! Posle par dana ona me zove i smeje se. "Znaš ja izgrešila mere onda kad sam ti diktirala, nije toliko jaja, već... i nije toliko šećera, već... a masti... al' brašno sam ti rekla dobro - po potrebi, nisi ih valjda pravila, a? Jesi, pa dobro, znaš da sam bila u gužvi, važno da su ti dobre" Čuj dobre, ma bolje nego njene, hehehe... 

Testo:
250 g masti
200 g prah šećera
2 cela jajeta
2 žumanceta
1 limun, sok i sitno rendana kora
650-700 g brašna

Za posipanje:
100 g prah šećera
2 pakovanja vanil šećera
ili
100 g domaćeg vanil šećera

Za spajanje:
200 g džema, pekmeza ili marmelade po izboru




Dakle: Dobro umutiti 250 g masti sa 200 g prah šećera, treba da bude baš penasto. 


U mast dodati 2 cela jajeta i 2 žumanceta i na kraju sok i koru od jednog limuna.

Postepeno dodavati brašna po potrebi, izručiti testo na pobrašnjenu radnu površinu i dodavati malo po malo brašna sve dok ne dobijete čvrsto testo koje se ne lepi za ruke, oko 700 g ukupno. Testo podeliti na dva dela pa jedan deo rastanjiti oklagijom na pobrašnjenoj podlozi, da bude debljine oko 6-7 mm. 


Okruglom manjom modlicom prečnika do 2 cm (može i veća) vaditi vanilice i ređati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Testo koje preostane dodati u ono što je ostavljeno, malo premesiti i ponovo vaditi kolačiće dokle god ima testa. A ako nemate nikakvu modlu za vanilice savršeno može da posluži i klasičan metalni zatvarač za flaše. 



Vanilice peći na 180C desetak minuta, treba tek malo da porumene odozdo a odozgo da ostanu sasvim bele. Pečene kolače spajati džemom po želji i još tople ih valjati u prah šećer pomešan sa vanilom. 

Vanilice se gotovo po pravilu spremaju bar tri dana ranije, od ove mere ih se dobije čitava gomila pa ako ih i grickate po koji u prolazu opet ih podosta dočeka i taj treći dan.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар