четвртак, 29. децембар 2016.

Venac pogača




Pravi ukras na prazničnom stolu, a pored toga je još i meka i ukusna! 

Sastojci:
50 ml mlakog mleka
10 gr suvog kvasca ili 20 g svežeg
1/2 kašičice šećera
300 g mekog belog brašna tip 400
1 kašičica soli
125 ml jogurta sobne temperature
75 ml ulja
1 jaje
još malo brašna, za posipanje


U 50 ml mlakog mleka rastopiti 10 gr suvog kvasca ili 20 gr svežeg, dodati 1/2 kašičice šećera i promešati. Ostaviti da kvasac zapeni. 

Prosejati 300 gr brašna, umešati 1 kašičicu soli. Napraviti udubljenje u sredini pa usuti kvasac, 125 ml jogurta sobne temperature, 75 ml ulja i jedno celo jaje. Prvo mešati varjačom da zatim izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu pa nastaviti sa mešenjem sve dok testo ne prestane da se lepi za ruke. Treba da ostane meko umešeno tako da je 300 gr brašna sasvim dovoljno. Umešeno testo prekriti folijom i ostaviti na toplom jedno 30-45 min da dobro nadodje. 


Nadošlo testo blago premesiti pa formirati venac i preneti ga na papir za pečenje. Gornju površinu venca obilno posuti gustinom ili običnim brašnom. Zatim oštrim kuhinjskim makazama seći komade debljine oko 2 cm, seći gotovo do kraja testa, pa svaku "laticu" prebacivati naizmenično levo i desno. Gotov isečen venac prebaciti na pleh, pokriti ga čistom krpom i ostaviti još 15-20 min da ponovo nadodje. 


Rernu zagrejati na 200C pa venac peći na srednjoj rešetki oko 10-15 min, koliko da ravnomerno porumeni.


Pečenu pogaču prohladiti na rešetki a zatim uživati u svakom zalogaju! 
















Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар