недеља, 29. јануар 2017.

Penne alla vodka



Savršen ručak za sve zaposlene i one koji imaju malo vremena koje mogu da odvoje za kuvanje. Naročito zgodno za početnike jer ne zahteva gotovo nikakvo kulinarsko iskustvo. U osnovi  je paradajz sos sa dodatkom slatke pavlake i vodke a sad da li ćete od konkretnog koristiti pančetu, pršut, dimljenu ili presovanu šunku, kobasicu to je već na vama. Ovo je jedan od meni dražih recepta za pripremu paste ne samo zato što je jednostavan, potencijalno jeftin već je toliko ukusan da se iznenadim svaki put kada ga pripremim!




Potrebno je za 2 osobe (nas je toliko pa vi množite i delite po volji):
2-3 kašike maslinovog ulja
1 glavica crnog luka, srednje veličine
50-tak g dimljene šunke, pršuta i sl.
1/2 l gustog paradajz soka ili oko 400 gr paradajz pelata ili svežeg paradajza (sve zavisi od sezone)
1 list lovora
1 mali čen belog luka
1 dooobra rakijska čašica vodke
biber
1 dl slatke mlečne pavlake 36%mm
140-150 g testenine penne ili neke druge, kratke

Za posipanje:
par tankih šnita pančete ili pršute (nije neophodno, ali fino hrska :)



Testeninu staviti da se kuva u dosta slane vode. Stalno napominjem da se u vodu za kuvanje testenine ne dodaje ulje jer nije potrebno, neće se zalepiti ali ako ga dodate onda budite sigurni da kasnije testenina neće moći da lepo upije sos. Dakle, bez ulja molim!

Dok se testenina kuva pripremiti sos: na maslinovom ulju kratko prodinstati sitno seckan crni luk, kad je omekšao dodati mu sitno seckano malo čene belog luka, 50-tak grama na kockice iseckane dimljene šunke (ili za šta ste se već odlučili) i sve zajedno propržiti. Naliti vodku i mešati dok alkohol ne ispari, minut-dva više nego dovoljno. Dodati list lovora i paradajz. Što se paradajza tiče uglavnom koristim domaći gusti sok, kad je sezona onda oljuštim i očistim od semenki tri-četiri veća paradajza i iseckam ih na kockice pa ih tako kuvam. Sos začiniti biberom i ako je potrebno dodati soli ali vodite računa da je i meso koje koristite slano. Sve kuvati na tihoj vatri oko 5-10 minuta, koliko je potrebno da ispari tečnost i da se formira sos lepe gustine. Na kraju u sos uliti 1 dl slatke pavlake i izmešati. Napominjem još jednom da je u pitanju prava slatka pavlaka, mlečna (koja bez obzira na naziv ima neutralan ukus), nikako biljna tzv. neutralna pavlaka za kuvanje.

U posebnom tiganju, na suvo, ispržiti sa obe strane par šnita tanko sečene pančete ili pršuta. Izvaditi na papir za pečenje i ostaviti da se malo ocede.

Gotove penne dobro, ali baš dobro ocediti i izručiti u gotov sos. Mešati jedno pola minuta, da testenina pusti gluten i još dodatno zgusne sos. Sipati u tanjir i odozgo nabacati pančetu.

Neko će poželeti da sve pospe s malo parmezana - može. Meni je sasvim dovoljna pavlaka koja sosu daje divnu kremastu notu.


Ovo je izuzetno zasitna pasta, jaka i kalorična, prava zimska. Imaćete ručak gotov za 15 minuta koji ćete smazati za 5 minuta ali ćete ga pamtiti prilično dugo! <3<3<3 Recept by Damira <3






©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар