недеља, 8. јануар 2017.

Pihtije

Kažu da si omatorio kad počneš da jedeš pihtije i da gledaš Dnevnik i Jutarnji program. Oho-ho sam omatorila tad! Nego, ni ja nisam pihtije volela oduvek, pre jedno petnaestak i kusur godina, kod mojih na slavi, iznenada sam dobila neopisivu i ničim izazvanu želju da ih probam. I tako je to počelo. Pre par godina sam ih i prvi put sama pravila i od tad redovno, kako zahladi, eto mene s velikim loncem i svinjskim nogicama! Al' nekako mi za Božić baš legnu... Kod mojih uValjevu (jedna reč jer mi Valjevci to tako i izgovaramo, uValjevo, izValjeva...) prave se sasvim drugačije, u stvari, postupak je isti ali su sastojci drugačiji, oni prave od šupljih govedjih kostiju uz dodatak svinjskih nogica, ušiju, glave, pa takve pihtije budu gotovo sasvim bele odnosno sa sasvim malo mesa. Meni se lično više sviđa ova verzija, sa dimljenom butkicom i s nekom razumnom količinom mesa u pihtijama... 

A kad već pišem, onda i da zapišem: pre desetak godina prvi put smo otišli na slavu kod Rankovog kolege, a njegova supruga Maja je inače poznata po tome da pravi SA-VR-ŠE-NE pihtije. Mi došli, u startu otkazali kafu i zakazali predjelo. Predjelo stiglo - pihtija nigde. Među gostima se digla uzbuna! Maja se izvinjava, iz nekog nepoznatog razloga pihtije se ni na minus 10 nisu stegle, tj. stegle su se ali ne mogu da izdrže na tanjiru ni tri minuta čitave, već se rastope! Nije nam trebalo puno da je ubedimo da i takve " neuspešne" iznese na sto i istina - zaista nisu izdržale ni tri minuta na stolu čitave! A ona je donosila tanjire za tanjirima... mislim da u životu nisam jela ukusnije... 

Potrebno je:
dimljena svinjska butkica od oko 2 kg
3 komada svežih svinjskih nogica
1 glavica crnog luka
5-6-7-8 čena belog luka
so po ukusu
biber po ukusu



Uvek zamolim mesara da butkicu preseče na pola. U lonac od 15 litara staviti butkicu i sveže svinjske nogice. Naliti vodom koliko da ogrezne i još jedno tri prsta preko. Staviti da provri a zatim smanjiti vatru, koliko da ključa (na mom šporetu to je dvojka).Staviti poklopac koliko da ima samo malo oduška. S vremena na vreme pokupiti penu sa površine, kako bi pihtije ostale svetle. 




Posle jedno sat vremena kuvanja dodati jednu glavicu pečenog crnog luka: luk očistiti, preseći na pola i na slabo zagrejanoj ringli ga prepeći sa obe strane da meso postane staklasto, a krajevi gotovo da pocrne. Nastaviti sa kuvanjem. 

Najvažnije pitanje: kad su gotove? Meso ne samo što treba da se lako odvaja od kostiju, ja znam da su gotove kada ih promešam a na dnu šerpe osetim kosti koje su same poispadale. Voda je uvrila koliko da pokriva meso. Najsigurniji metod: sipati 2-3 kašike tečnosti u šoljicu i ostaviti je na hladno mesto desetak minuta. Ako se smesa stegla, onda je to to. Ja ih kuvam jedno 6-7 sati, sve zavisi od količine vode i veličine kostiju. 
Povaditi svo meso i dobro ga očistiti od sitnih kostiju, naročito voditi računa o kostima iz nogica. Ko voli pored mesa u pihtije može da isecka i svu kožicu. Meso isitniti i poređati u pleh. Posuti sitno seckanim belim lukom. Ako imate sreće da nabavite domaći beli luk, onda treba manje od 5 čena, ako kupujete onaj kineski, trebaće vam cela glavica (neverovatno kako nema ukus). 

Svu tečnost koja je ostala u loncu procediti kroz čistu krpu ili gazu a zatim posoliti i pobiberiti po ukusu. Time naliti meso. Ostaviti na hladnom da se stegne, najbolje da prenoći. I to je to. 
Napomena: od ove mere izadje oko 2 pleha 25x35cm ili tri vatrostalne pravougaone posude standardnih dimenzija. 












I jos jedna stvar: ako vam je meso bilo suviše masno, ili ako ne volite da pihtije na površini imaju masnoću, kada lonac sklonite sa vatre, ostavite ga par minuta da se tečnost slegne, pa kutlačom skinuti višak masnoće. Iskreno, ja volim kad su malo "bele":) 

Seći na kocke, ko voli može da ih pospe sveže mlevenim biberom ili ljutom tucanom paprikom. Uz pihtije savršeno ide kiseli kupus.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар