субота, 11. фебруар 2017.

Horor priča


Padnu mi tako, s vremena na vreme, svakakve gluposti na pamet. Setim se nekih stvari gotovo zaboravljenih, dogadjaja, ljudi... ma sama sebe iznenadim! Nekad je to čitav roman a mnogo češće tek rečenica koja ispliva na površinu, pa mi lebdi pred očima, traži da je zapišem, vrišti da ne bude zaboravljena. Ovo je ukradeno od zaborava. 



Leto kasnih sedamdesetih, '77. ili '78. Vrućina, nova kuća na pola gotova, mi svi u onoj staroj zvanoj "letnja kujna", čukunbaba, prababa, pradeda, deda i baba i jednoj sobi, tata, mama, brat i ja u drugoj, izmedju nas kupatilo, kuhinja je bila to leto u garaži, zgodno zbog majstora.

Nedelja je. Nikad se u našoj kući nije radilo nedeljom. Popodne sparno, na sobi navučene zelene platnene roletne preko širom otvorenih prozora, na vratima na slaboj promaji leprša firanga. U sobi žene iz komšiluka, strinke i tetke na popodnevnoj kafici, zablenute u crno beli televizor. Kafe stale na pola puta do usta, nigde ni jedne reči, pucketava tišina... zuji samo stabilizator od tv-a. Na programu ovog divnog letnjeg popodneva film "Muzej voštanih figura". Horor, crno-beli čak i na televizoru u boji. I baš u tom trenutku kad su sve tetke i strinke bez daha zablenute u ekran, i baš u onom trenutku kad se jedna od voštanih figura pomeri a tamno-siva krv na crno-belom ekranu počne iznenada da lipti na sve strane, onda kad srce od straha samo što ne stane, kad kao ludo lupa ne u grudima, već gore visoko, pod grlom, e baš u tom trenutku, TOM TRENUTKU (!), moj tata pesnicom zalupa iz sve snage na labav drveni prozor!

A taj trenutak kad su kafe poispadale, noge poskočile, suknje i marame zalepršale, kad su strinke i tetke uz silnu ciku i vrisku poskakale sa stolica i kreveta, i to njihovo bezočno genetski usadjeno psovanje sveg po spisku, ostade za vjek i vjekov u mom sećanju. Imala sam tad nekih 4-5 godina.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар