недеља, 5. фебруар 2017.

Kolač s jabukama / Apple pie


Odličnog ukusa i mirisa kao uostalom i sve što sadrži jabuke i cimet! Hrskavo testo i ukusan fil su odlike ove poslastice koju vam toplo preporučujem. Recept sam našla na netu ali je bio toliko katastrofalan da sam sve živo morala da promenim: 400g brašna nikako nije moglo da se umesi bez dodavanja 1 belanceta i još i 3 kašike vode, da ne pominjem činjenicu da je preporučeno da se donja kora prvo zapeče desetak minuta pa tek onda filuje - testo je na bazi maslaca, ako ga razvučete i po ivicama pleha/kalupa i stavite ga da se peče bez fila, pa to ima samo da se istopi i slepi sa dnom! Fil sam još najmanje izmenila. Sve u svemu, ne zaslužuju link! 

Testo:
400 g mekog belog brašna
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
100 g šećera
200 g maslaca sobne temperature
1 jaje
1 žumance
3 kašike hladne vode

Fil:
1 kg kiselijih jabuka, isečenih na listiće
3-4 kašike soka od limuna
100 g šećera (može i bez njega)
120 g izmrvljenog keksa
1 kašičica cimeta
1 kašika gorkog kakaoa
1 kašičica vanil šećera

Za posipanje:
malo prah šećera

Dobro, de, evo ga link, skrolujte za recept na engleskom.

U vanglu iliti odgovarajuću posudu za mešenje (reč vangla zamenjuje četiri druge!) prosejati 400 g brašna sa praškom za pecivo. Dodati prstohvat soli i 100 g šećera pa sve izmešati. U sredini napraviti udubljenje, dodati 200 g iseckanog maslaca sobne temperature, jedno celo jaje i jedno žumance i 3 kašike hladne vode. Zamesiti čvrsto testo. Od testa odvojiti 1/3 pa oba komada uviti u foliju i ostaviti na hladnom da se odmori oko pola sata.

Za to vreme pripremti fil: oljuštiti i na listiće iseći 1 kg kiselijih jabuka, kako ih seckate tako ih prelivate sokom od limuna da ne bi promenile boju. Dodati 100 g šećera (ja sam ga sasvim izostavila), cimet, vanilu, kakao i 120 g izmrvljenog keksa. Sve dobro promešati.


Rernu zagrejati na 180C. Dno kalupa prečnika 20 cm obložiti papirom za pečenje.

Veći komad testa rastanjiti na debljinu od 5 mm ali tako da testo treba da obloži i stranice kalupa. Testo poravnjati, pa višak koji prelazi ivice kalupa odseći tako što ćete preko kalupa preći oklagijom. Taj višak testa dodajte u onaj ostatak namenjen za prekrivanje kolača.



Preko testa izručiti fil i blago ga poravnjati.

Onu 1/3 testa malo premesiti sa onim viškom, takodje rastanjiti na debljinu od 5 mm. Kolač možete prekriti ovim testom na dva načina:
1. rastanjeno testo prebaciti preko fila, ivice blago spojiti i na par mesta izbušiti nožem ili viljuškom kako bi para pri prečenju izlazila napolje, ili
2. modlicama možete vaditi različite oblike i poslagati ih preko fila ili ih kao ja samo nabacati preko, ali opet vodeći računa da ostanu rupice za paru.


Belance koje je preostalo blago umutiti i njime premazati kolač. Peći ga oko 50-60 min na 180C, kolač treba ravnomerno da porumeni sa svh strana.


Gotov kolač ostaviti da odmori u plehu 10-15 min. Za to vreme ivice kolača će same da se odvoje od pleha pa vama ostaje samo da kolač prebacite na tacnu. Po želji ga možete posuti prah šećerom.


Ono što mi se najviše svidja kod ovog kolača je da se filom možete poigrati: koristite začine koje volite, umesto keksa možete staviti orahe... uživajte u kuvanju i sigurno nećete pogrešiti!



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар