недеља, 5. март 2017.

Vanil keks sa pomorandžom i kokosom


U stvari, najbolji deo ovih kolačića je dno - divno hrskav karamel oko pečenih pomorandži ušuškanih u vanila/kokos testo i sve preliveno crnom čokladom. I šta čovek još da poželi?

Potrebno je:
250 g maslaca
120 g šećera
2 pak vanil šećera ili jedan štapić vanile
1 jaje
2 pomorandže
prstohvat soli
1/2 pak praška za pecivo
100 g kokos brašna / krupnije mleven
550 g mekog belog brašna

Preliv:
50 g crne čokolade
1 kašičica maslaca
1 kašika kisele pavlake


Penasto umutiti 250 g omekšalog maslaca, dodavati redom uz stalno mućenje: 120 g kristal šećera, 2 paketića vanil šećera ili 1 šipku vanile, jedno celo jaje, prstohvat soli, sitno rendanu koru od jedne pomorandže, sok od 1/2 pomorandže, 100 g kokosa i na kraju umešati postepeno 550 g mekog belog brašna prosejanog sa 1/2 praška za pecivo.

Zamesiti čvršće testo, da se ne lepi za ruke, uviti ga u foliju i ostaviti na hladnom bar jedno sat vremena.

Jednu pomorandžu dooobro oprati sodom bikarbonom i iseći na kolutove debljine do 2mm. Svaki kolut opet iseći na 8 trouglića.

Rernu zagrejati na 180C. Pleh obložiti papirom za pečenje.

Rashlađeno testo izvaditi, odvojiti pola a drugu polovinu vratiti u frižider da se ne greje. Izvađeno testo brzo rasklagijati na 1/2 cm i vaditi krugove prečnika 5cm. Svaki kolač okrenuti naopako i odozgo staviti trouglić pomorandže i 1/4 kašičice kristal šećera. Nije potrebno utiskivati pomorandžu, prilikom pečenja kolači narastu i ona sama utone u testo. Kolače složiti u pleh tako da sad pomorandža sa šećerom dođe na dno. Ostatak testa dodati onoj drugoj polovini iz frižidera i nastaviti sa vađenjem kolača dokle god ima testa.


Peći ih na 180 C oko desetak minuta. Vaditi ih iz pleha tek kad se prohlade inače će pomorandža da ostane zalepljena za papir.


Otopiti na pari 50 g crne čokolade, kašičicu maslaca i 1 kašiku kisele pavlake. Sve dobro umutiti i sipati u kesu za zamrzivač. Probušiti na kesi malu rupicu čačkalicom i preliti kolače čokoladom. Ostaviti ih da se čokolada stegne.


Izdašna mera, dva i po velika pleha od rerne, pa ako vam je to puno, prepolovite količinu sastojaka (oko tog jednog jajeta će biti problem ;) ). Odlični su i posle 2-3 dana.



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар