понедељак, 24. април 2017.

Krešenti

Sitni kolačići neobičnog imena, rekla bih italijanskih korena. Izgledom podsećaju na čuvene Baci di Dama (Damske poljupce). Ja sam ih pravila po receptu Zrinke "Zoilo" i odmah da vam kažem da sam se u njih dibidus zaljubila još dok su se pekli - ma to je tako mirisalo da se to opisati ne da! Možete ih praviti majušne (kao kod mene što su, svaka polutka je bila veličine sitnije trešnjice) pa sve do veličine krupnijeg oraha (mislim na gotov, spojen kolačić). Zbog toga vam ne mogu reći koliko se tačno dobije gotovih kolača ali vam garantujem da ćete ih u svakom slučaju imati minimum za dva ipo velika pleha od rerne. 

Potrebno je:
200 g masti ili maslaca
1 jaje
2 žumanceta
150 g šećera
prstohvat soli
sitno rendana korica od jednog limuna (ja je nisam stavljala jer mi nekako "ne štima" uz lešnik)
1-2 pakovanja vanil šećera
2 velike kašike ruma
350-400 g mekog belog brašna

Za valjanje:
2 belanceta
oko 150 g mlevenih lešnika, oraha, badema, kokosa

Za spajanje:
100 g čokolade
4 kašike mlečne slatke pavlake 36% mm
20-tak grama maslaca



Pa da krenemo: svi sastojci neka budu sobne temperature. Dobro umutiti mast sa šećerom i vanilom, dodati jedno celo jaje i 2 žumanceta, prstohvat soli, koricu limuna ako želite i rum. Kad masa postane penasta i lagana početi s dodavanjem brašna. Količina će zavisiti od kvaliteta masti i od veličine jaja, ali u svakom slučaju ne bi trebalo da potrošite manje od 350 a više od 400 grama. Testo ne sme da se lepi za ruke pri mešenju. Formirajte kuglu, uvijte je u streč foliju i ostavite da se testo odmori u frižideru jedno pola sata.

Belanca namenjena za valjanje uopše nije potrebno mutiti, a što se lešnika tiče ja volim da bude malo krupnije mleven.

Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Rernu uključiti na 180 C.
U jedan tanjir sipajte belanca, u drugi mleveni lešnik. Od testa otkidati komadiće i formirati kuglice. Ubacivati ih u belanca. Kad napunite tanjir kuglicama izvaditi ih, ocediti ih u ruci od viška belanaca pa ih uvaljati u lešnik. Ja kuglice jednostavno vadim desnom rukom i ubacujem u lešnik a levom rukom ih uvaljam i redjam na pleh, to ide prilično brzo a i ne moram non-stop da peruckam ruke.




Peći ih desetak do petnaest minuta na 180C, voditi računa da malo porumene odozdo dok odozgo treba da ostanu svetli.

Ostaviti da se ohlade pa ih spajati čokoladnim filom: na najtišoj vatri otopiti čokoladu, dodati joj maslac i slatku pavlaku i sve dobro izmešati da se sjedini. Tako pripremljenu čokoladu ostavim da se prohladi par minuta pa je sipam u kesu za zamrzivač, probušim čačkalicom dno kese i onda prionem na filovanje i spajanje kolača. Na taj način se, ovako smotana, najmanje zamažem ;) a vi ih možete filovati kako god vama odgovara.

Bilo da ih napravite s lešnikom (kao što je ovde slučaj) ili sa orasima, ili čak i sa kokosom - sigurno ćete uživati u svakom kolaču.

Ostaviti ih da odstoje jedno desetak-petnaest dana pre prve degustacije.
Napomena: ne morate verovati baš svemu što ovde napišem ;)




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар