четвртак, 20. април 2017.

Šapice - keks koji se ne zaboravlja!

Jedan od onih nezaboravnih recepata stare škole kuvanja. I opet samo par sastojaka, i opet ukus kolača koji se pamti! Eto zašto volim te starinske kolače... Čak se i količine namirnica lako zapamte! 

Potrebno je za goooomilu šapica:
3 jajeta
250 g šećera
250 g masti
250 g mlevenih oraha
500 g brašna +cca 50 g za posipanje
1/2 kašičice sode bikarbone
i još...
50-tak grama prah šećera sa vanilom, za posipanje

Pre nego što uopšte počenete da razmišljate o pripremi Šapica, morate nabaviti limene kalupiće za pečenje. Možete ih kupiti na pijaci, obično se na tezgama sa varjačama i ostalom kuhinjskom drvenarijom zature i ove male limene lepotice. Ili u nekim limarskim radnjama pored svakojakih plehova možete i njih pronaći. Meni je ove kupila svekrva na pijaci na Banjici, koštali su 15 dinara po komadu, kupila je one manje i one nešto veće, ali te veće nisam punila testom do kraja jer bi kolačići onda bili mnogo debeljuškasti i preveliki... dakle, preporučujem one manje. A s njima onda ima više posla... Takodje preporučujem da ih kupite bar 40-tak komada, koliko da se napuni jedan veliki pleh, što ih više imate, to ćete pre da završite s pečenjem!

Penasto umutiti mast pa dodati jaja a zatim lagano i šećer. Mutiti da se šećer sasvim rastopi. Zatim umešati mlevene orahe. Dodavati prosejano brašno i sodu bikarbonu pa testo izručiti na radnu površinu i nastaviti s mešenjem dok ne utrošite svo brašno. Meni je trebalo malo preko pola kilograma, tačna količina zavisi od veličine jaja, kvaliteta masti a i samog brašna. Ono što je važno, testo treba da bude nežno, ne sme da se lepi za ruke, gustine kao za vanilice... sve standardno!

Rernu zagrejati na 180C. Neko kalupiće premazuje s trunčicom ulja, ja ne. Testo u sebi sadrži već mast tako da je verovatnoća da se kolači neće vaditi iz kalupa bukvalno nikakva. Od testa otkidati loptice, "umakati" ih u brašno i puniti kalupe. Kao što sam već rekla, ako su kalupi veći onda ih puniti do pola. Pri pečenju kolači će još malo da narastu, biće divno trbušasti i debeljuškasti!
Kalupe složiti u veliki pleh od rerne i peći kolače oko 15-tak minuta na 180C, gotovi su kad ivice blago porumene.

Izvaditi pleh i ostaviti par minuta da se kolači ohlade a zatim ih izvrnuti iz kalupa. Možete ih uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom ili ih posipati istim. Ja više volim kolače da pospem prah šećerom, tako se manje šećera zalepi za njih ;)

Od ove mere dobićete baš puno kolača, tri pleha minimum, ali to opet zavisi od njihove veličine. I naravno, najbolji su kad odstoje nekoliko dana, držite ih u zatvorenoj kutiji. Uživaćete u divnim, prhkim kolačima koji se tope u ustima, nećete moći da im odolite uz kafu ili čaj, ma nećete moći da im odolite dokle god ih ima!

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар