петак, 22. децембар 2017.

Malakoff torta

Na žalost, za ovu tortu mnogi nikad nisu čuli a zaista je odlična! Ovo je način na koji je ja pravim. 

Potrebno je:

150 g pečenih, oljuštenih lešnika
150 g šećera
125 g maslaca
4 jajeta
4 kašike šećera
1 pakovanje vanil šećera ili 1 kašika domaćeg
1/2 l mleka
4 kašike brašna
1 dl mleka
1 kašika ruma
250 g piškota
2 dl mlečne slatke pavlake 36% mm

Cake & Photo by Maja Fligić, Jan. 2018.



Za grilijaš: 150 g lešnika staviti u pleh i ispeći koliko da blago porumeni, ostaviti da se ohladi, pa trljajući izmedju dlanova očistiti ga od ljuske. 150 g šećera sipati u šerpicu i na tihoj vatri ostaviti da se otopi, da dobijete karamel. U gotov karamel dodati cele pečene lešnike, dobro izmešati i smesu izručiti na uljem premazan porcelanski tanjir ili na podmazanu alu foliju. Ostaviti da se ohladi. Hladno izlomiti na manje komade, staviti u avan i usitniti ali ne sasvim na sitno, već da se dobiju i malo krupniji komadi. Od usitnjenog grilijaša odvojiti jednu šaku sa strane, za dekoraciju.

Za fil: U posudu za kuvanje na pari sipati 4 dl mleka. Posebno umutiti 4 cela jajeta sa 4 kašike šećera, jednim pakovanjem vanil šećera (ili 1 kašika domaćeg vanil šećera) i 4 kašike prosejanog brašna. Dodati 1 dl mleka, dobro promešati pa lagano uliti u toplo, nikako vrelo mleko. Krem kuvati sve dok pri mešanju varjača ne počne da ostavlja trag po dnu šerpe. Fil ohladiti uz stalno mešanje ili preko staviti foliju i ostaviti da se ohladi.

Penasto umutiti 125 g maslaca i sastaviti ga sa sasvim ohladjenim filom. Odvojiti 3-4 kašike za premazivanje torte odozgo a u ostatak dodati grilijaš od lešnika i dobro izmešati.

Pravougaoni kalup dimenzija 15x30 cm obložiti tankom folijom. U dubljem tanjiru izmešati 1 dl mleka i jednu kašiku ruma. Piškote brzo provlačiti kroz mleko, nikako ih ne potapati, i slagati ih u kalup tako da strana posuta šećerom bude dole. Preko prvog reda piškota naneti pola fila, zatim ponovo poredjati piškote, ostatak fila i završiti piškotama. Poslednji red lagano pritisnuti da piškote utonu u fil. Kalup prekriti folijom i ostaviti na hladno da se dobro stegne.



Tortu držati u frižideru bar 12 sati pre služenja, najbolje da prenoći na hladom. Sutradan je izručiti iz kalupa na tacnu i premazati je ostavljenim žutim filom. Umutiti 2 dl mlečne slatke pavlake (po želji možete dodati i 1-2 kašike prah šećera) vodeći računa da je ne premutite, čim žice od miksera počnu da ostavljaju trag, pavlaka je umućena. Tortu premazati pavlakom i ukrasiti je po želji. Posuti je preostalim grilijašem. Nakon toga: njami!


Izuzetno je sočna i lagana, nikako preslatka. Sasvim je dovoljna za desetak ljudi i to da svako dobije pristojno parče. Ili dva. <3<3<3

Ova na slikama je pravljena pre jedno dve godine, za Božić, tako da vas ne čudi dekoracija. Svaki sledeći put nisam stigla da je uslikam... ali ju je zato Maja uslikala!

Cake & Photo by Maja Fligić, Jan. 2018.


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар