субота, 16. децембар 2017.

Piletina u kremastom sosu a la Toskana


To bi bio slobodan prevod sa originala Creamy Tuscan Garlic Chicken. Prevedite ga kako hoćete, biće podjednako ukusno. 

Potrebno je za 4 osobe:
oko 1 kg pilećeg belog mesa
2 kašike maslinovog ulja
2,5 dl mlečne slatke pavlake 36% mm
1/2 šolje pilećeg bujona
1 kašičica belog luka u prahu
1/3 kašičice sušenog origana
1/3 kašičice sušenog bosiljka
1/3 kašičice sušenog ruzmarina
5 kašika rendanog parmezana
1 šolja očišćenog, obarenog, ocedjenog i iseckanog spanaća
50-tak grama sušenog paradajza
so, biber
prilog po želji, ukoliko planirate da uz ovo služite testeninu, preporučuje se da pravite duplu meru sosa!



Pripremite pileći bujon, bistru supu, domaću bi bilo najbolje i nju preporučujem. E sad ako nema domaće poslužiće i 1/4 kocke za pileću supu koju ćete rastvoriti u 1/2 šolje tople vode. Ali to ako baš mora.

Spanać može i taze kuvan i iseckan ali je zgodnije ako ima smrznut, odsečete od briketa odokativno potrebnu količinu i pustite da se otopi. Očas posla gotovo.

Ali taj sušeni paradajz je posebna priča! Svako leto ga ostavljam u neverovatnim količinama i svake godine mi zafali! Ovaj put sam koristila sušeni na suncu, samo posoljen, bez ikakvih drugih začina. Otprilike je to bilo desetak kolutova isečenih na četvrtine, sigurno ne više od 50-tag grama, osušeni paradajz ima prilično jak ukus.

I da rešim i poslednju dilemu koju možda imate: slatka pavlaka. Dakle, kod nas postoji (koliko je meni poznato) samo jedna prava mlečna slatka pavlaka a to je Imlek Kravica. Zove se slatka da bi se valjda razlikovala od kisele, što je nebulozno jer joj je ukus neutralan, pa je za kolače potrebno da dodate malo šećera pri mućenju kako bi šlag bio sladak dok sosevi u koje je dodata ova pavlaka postaju savršeno kremasti. Tako da ne bude zabune, neće ova piletina biti slatka! (Ovo je namenjeno posebno jednom bezobraznom bratu i snaji koji su namerno slikali onu biljnu slatku pavlaku za šlag pored tiganja sa Penne alla vodka i izazvali kod mene nevidjenu stravu!)

Belo meso očistiti od masnoće, žilica, kožice i iseći na šnicle. Ne moraju da budu previše tanke a ni jednake. U tiganju zagrejati maslinovo ulje, ubaciti meso i pržiti ga 3-4 minuta sa svake strane, da lepo porumeni. Meso izvaditi na tanjir i ostaviti sa strane.

Smanjiti vatru a tiganj malo izmaći u stranu. Dodati mlečnu slatku pavlaku, bujon i sve začine. Dodati parmezan i sve na sasvim tihoj vatri mešati jedno minut koliko da sos počne da se zgušnjava. Na kraju umešati spanać i sušeni paradajz. U sos vratiti piletinu i ostaviti da se krčka na tihoj vatri minut-dva i to je to!

Uz ovo jelo možete služiti prilog po želji ali, kao što napomenuh, ako se odlučite da prilog bude testenina, pripremite duplu meru sosa. <3<3<3



Originalni recept. 

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 








Нема коментара:

Постави коментар