среда, 10. јануар 2018.

Čokoladni rolat s malinama


Čokolada i maline... mislim da ne postoji bolja  kombinacija! Dobro de, svako ima svoju, ali ova je moja. Sočan biskvit s kakaoom (obožavam ovu reč!), fil od malina, pavlake i krem sira i još ganaš -ta mante molim vas, šta bi tu još čovek mogao da poželi!? 

Potrebno je za koru:
4 jajeta
100+70g šećera
1 kašika vanil šećera
70 g brašna
40 g kakaoa
1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice sode bikarbone
prstohvat soli
70 g tople vode

Za fil:
300 g krem sira
1 kašičica vanile
trun soli
1/2 šolje ocedjenih malina + 10-tak komada celih
130 g prah šećera
1 dl mlečne slatke pavlake

Za ganaš:
100 g čokolade
0,5 dl mlečne slatke pavlake

Za ukrašavanje:
malo umućene slatke pavlake
poneka malina



Rernu zagrejati na 180C. Veliki pleh od rerne dim. 35x40 cm obložiti papirom za pečenje, papir odozgo blago premazati ulje, najbolje nakapati ulje pa ga razmazati salvetom.

Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti pa dodati malo po malo 100 g šećera, nastaviti s mućenjem sve dok se šećer sasvim ne rastopi a belanca postanu sjajna i čvrsta na dodir.

Nije potrebno prati žice od miksera, samo sve prebaciti u žumanca. Njih umutiti sa 70 g šećera i vanilom, da žumanca sasvim pobele. U posebnoj činiji izmešati prosejano brašno, kakao, sodu bikarbonu, so i prašak za pecivo. Malo po malo dodavati suve sastojke u žumanca, pažljivo muteći na nižoj brzini, kako od brašna ne bi ste napravili oblak prašine u kuhinji :). Na kraju dodati i toplu vodu i sve mutiti da se sastojci sjedine. Isključiti mikser pa lagano, varjačom umešati sneg od belanaca. Sve izručiti u pleh, poravnati i peći na 180C oko pola sata, vreme pečenja zavisi od rerne.


Gotovu koru izvaditi iz pleha i odmah je pažljivo, sa sve papirom za pečenje, uviti u veći rolat. Ostaviti je tako da se sasvim ohladi.

Krem sir pomešati sa vanilom, šećerom, trunčicom soli i pola šolje dobro ocedjenih malina. Kažem ocedjenih jer u ovo vreme godine logično je da koristimo one koje su zaledjene, ja ih ostavim da se odlede na tri lista kuhinjskog ubusa. Ako ovaj rolat pravite u sezoni onda jednu šolju svežih malina operite i ostavite da se sasvim osuše na kuhinjskom ubrusu. Posebno umutiti 1 dl slatke pavlake pa dodati i deo s malinama.

Koru pažljivo razviti, ne mora do kraja već koliko da možete da uklonite papir za pečenje. Celu koru premažite ravnomerno filom ostavljajući jedno dva santimetra širine na dužoj strani nenamazano, kako kasnije pri uvijanju fil ne bi cureo. Na suprotnu stranu poredjati jedan red malina, ovo nije obavezno ali meni malina u količima nikad dosta! Rolat lagano uvijte po dužoj strani, tako da poredjane maline dodju u sredinu rolata. Čitav rolat uvijte u streč foliju i ostavite ga na hladnom da se dobro stegne, nek odstoji bar par sati.


Nakon toga uklonite foliju a rolat položite na tacnu za serviranje. Čokoladu izlomite i prelijte je zagrejanom slatkom pavlakom, sklonite s vatre i mešajte da se čokolada sasvim rastopi. Ganašom prelijte čitav rolat. Ostavite da se ganaš stegne a  zatim, ukoliko želite, ukrasite ga s par ružica od umućene slatke pavlake i kojom malinom.



Ovako napravljen rolat je sočan jer kora povuče svu vlagu iz fila  a fil ostane sasvim čvrst. Odlično se seče tankim, reckastim nožem ili ako imate muža koji zna noževe da naoštri, onda tankim, ravnim, oštrim nožem. Ja sam, naraFski sekla reckastim <3<3<3


P.S. Savet za krem sir: ako nemate krem sir a imate višak kisele pavlake, iskoristite nju. Uzmite 500 g kisele pavlake, izručite je u gazu, vežite suprotne krajeve gaze, provucite oklagiju i okačite sve iznad tanjira da se pavlaka ocedi. Ostavite je da se cedi bar 3-4 sata pa je onda koristite na isti način kao i krem sir. Od ove količine pavlake dobićete tačno 300 g ocedjene! A ako je bude malo manje ili malo više, ništa neće škoditi filu :)


Ideju za rolat sam pronašla ovde, pa napravila po svom :)

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.


Нема коментара:

Постави коментар