субота, 20. јануар 2018.

Kraljevski humus



Kraljevski namaz nije iz Kraljeva ali zaslužuje kraljevsko ime! Recept je sa bloga kraljice bezmesne kuhinje Gage u čijim receptima svim čulima uživaju i oni koji ručak ne mogu da zamisle bez komadine mesa u tanjiru. Evo gdin Dj. je dokaz za to!

Humus možete kupiti u gotovo svakoj bio radnji ali sigurna sam da ni jedan ne može biti ukusan kao onaj iz vaše kuhinje. Nije to neka nauka, neće vam oduzeti ni puno vremena a i malo putovanje Bliskim istokom neće škoditi.

Ja nikako ne mogu da se otmem utisku da humus strahovito liči na Papulu, starinsko jelo od belog pasulja koji se dobro skuvan ispasira, začini i prelije mašću s belim lukom. Priča se da je ovo bilo Karadjordjevo omiljeno jelo. Ne kažem da su kuvari s Bliskog istoka kopirali srpsku kuhinju već pre da smo tu gde jesmo, na raskršćima levih i desnih, gornjih i donjih, upijali i dobre i loše stvari pa postali taki kaki jesmo. Pa smo taki umesto leblebija koje nam baš i ne radjaju bogzna koliko, upotrebili beli pasulj koji je mogao da raste uz svaki struk kukuruza a umesto maslinovog ulja koristili mast, a i šta bi drugo. Ulje se koristilo samo u postu. (Ako grešim, pardonirajte, to je samo moje mišljenje) I tako... kao i inače, ja se raspisala a recepta nigde. Ta papula će morati da sačeka da preživimo još i ovaj slavski vikend (bogu hvala tri Sveta Jovana u dva dana kod dragih prijatelja) pa ćemo onda da udarimo po bezmesju!

A da bi napravili dobar humus, treba nam dobra tahini pasta, iz domaće radinosti naravno. Već sam pisala kako je pravim tamo na receptu za Tahini praline ali evo da utvrdimo gradivo!

Za tahini pastu:
200 g susama
par kašika maslinovog ulja
soli po ukusu

Za humus:
200 g leblebija/odvojiti malo sa strane za dekoraciju
2-3 kašike tahini paste
po ukusu soli, bibera i kumina
malo tople vode u kojoj su se kuvale leblebije
sok od 1/2 limuna, a može i više

Za kraljevski preliv:
4-5 kašika maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 kašičica aleve paprike
što više seckanog peršuna!



Na blagoj vatri i u suvom tiganju propržiti susam vodeći računa da ne pregori. Dovoljno je da dobije lepu tamno smedju boju. Sipati u blender ili šta već koristite i samleti ga da se dobije što sitnija smesa, gotovo pasta.  Lagano dodati par kašika maslinovog ulja i malo soli, nastaviti sa mlevenjem, s tim što će s vremena na vreme biti potrebno da skinemo smesu koja se nalepi na stranice blendera. Od toga koliko ćete ulja staviti zavisi i gustina tahinija - da li želite pastu ili namaz. Gotov tahini sipati u staklenu teglicu i čuvati na hladnom mestu. A kada ga probate onda će vam ideje gde ga utrošiti dolaziti same po sebi. Kao što rekoh, kod mene je završio i u pralinama!


Leblebije skuvati i ocediti ali sačuvati malo vode sa strane. Odvojiti i desetak komada celih za ukrašavanje. Ostatak prohladiti pa sipati u blender. Dodati tahini, so i biber, kumin, sok od 1/2 limuna pa samleti da se dobije pasta. Dodati malo vode od kuvanja kako bi dobili željenu gustinu i to je to. 

U tiganju zagrejati maslinovo ulje pa dodati sitno seckani ili pasirani beli luk, skloniti tiganj sa vatre pa dodati i alevu papriku, ko voli može i ona ljuta.


Humus poslužiti na većem plitkom tanjiru (nikako u činiji!), namazanog u tanjem sloju pa donjim delom kašike napraviti brazde ili jednostavno išarati ga viljuškom. Preko preliti ulje sa alevom paprikom. Sve bogato posuti seckanim peršunom i dekorisati s malo celih kuvanih leblebija. Ne štedite na peršunu, ja ga nisam ljubitelj ali u ovom jelu je nezameljiv, humus posto vrišti za peršunom! 

Uz humus neizostavno ide i pita-hleb, tanke lepinjice. Zavrnite rukave, lepinje u ruke pa ih umočite u ovu divotu! <3<3<3



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар