петак, 9. фебруар 2018.

Svinjski vrat s jabukama


Ukusno, ukusno, dumreš dobro. Ili što bi danas rekli top, vrh brate! Jednostavna priprema, uobičajni sastojci, par sati krčkanja u rerni i voala! Uživanje zagarantovano. 

Potrebno je za 4 osobe:
svinjski vrat u komadu, težine oko 1 kg
1 kašika senfa
oko 15 šnita savršeno tanko sečene slanine
2 kašike maslinovog ulja
2 dl mesnog bujona
2 jabuke, kiselije
2 glavice crnog luka srednje veličine
2 čena belog luka
4-5 listića žalfije
so i biber po ukusu



Svinjski vrat u komadu posoliti i pobiberiti i dobro premazati senfom. Preko senfa složiti šnite slanine tako da se malo preklapaju, ako su šnite dovoljno dugačke, krajeve zavući ispod mesa.

Vatrostalnu posudu ili šerpu s poklopcem koja može u rernu, premazati maslinovim uljem pa položiti meso. Jabuke oljuštiti i iseći na četvrtine ili šestine, zavisi od veličine, isto to uraditi i sa crnim lukom. Naliti bujonom (ja zahvatila lončetom pileću supu koja se kuvala taj dan) pa oko mesa rasporediti jabuke i crni luk. 2 čena belog luka samo zgnječiti ravnom stranom noža i staviti pored mesa. Odozgo rasporediti listiće žalfije i sve preliti s malo maslinovog ulja. Preko mesa dobro ušuškati foliju a preko folije staviti i poklopac ako ima.


Meso staviti u rernu da se peče, najpre na jačoj vatri da provri a zatim smanjiti na 130-150C i ostaviti da se krčka oko 3-4 sata. Meso treba sasvim da omekša, da se raspada. Na kraju pečenja ukloniti poklopac i foliju i meso vratiti još petnaestak minuta u rernu da se zapeče a slaninica da porumeni.


Kako je sam svinjski vrat komad mesa koji je prilično masan (ali s toga i slasan ;) ) a slaninu i da ne pominjem, u posudi sa pečenjem će se pojaviti priličan višak masnoće kojeg je lako rešiti se: pečeno meso izvadite na tanjir za serviranje, prekrijte folijom i ostavite na toplom mestu da dane dušom. Sos od pečenja sa jabukama i lukom (listiće žalfije izvaditi) jednostavno procediti kroz gustu cediljku, ostatak vratiti u činiju za pečenje i sve blago izgnječiti viljuškom. Po potrebi vratiti u rernu na još par minuta da se sos lepo ukrčka pa ga na kraju servirati uz meso. Meso ćete, inače, ovako pripremljeno teeeeško iseći na uredne komade, više će se raspadati pri sečenju, ali u tome je i čar ovog jela. Bitno je da svako dobije uz meso i svoje sledovanje hrskave slaninice.


Kao prilog poslužila sam samo bareni krompir, sečen na kriške debljine 1,5 cm. Meso je jako i začinjeno, sos je aromatičan pa nam je ovaj prilog bio savršen balans!

Ako ste od onih štedljivih domaćica, onda ovo jelo gurnite u rernu posle ponoći, rernu podesite na 120C i ujutro će vas čekati gotov ručak! <3<3<3


Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 




2 коментара: