четвртак, 29. децембар 2016.

Kniš / Knish / Kuh-Nish


Kniš je tradicionalno pecivo istočnoevropskih Jevreja, u svojoj osnovnoj varijanti je punjeno mlevenim mesom, pire krompirom, lukom i začinima. Ovo je, inače pecivo koje možete puniti bilo čime, izuzetno je nežno i hrskavo, lagano. Ako koja pogačica preostane za sutradan, iznenadićete se kako su i dalje meke...

Potrebno je za testo:
400 gr mekog belog brašna / može i mešavina
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
2 jajeta
125 ml suncokretovog ulja
125 ml mlake vode

Za fil:
150 g pripremljenog pire krompira
100 g mlevenog mesa
1 manja glavica crnog luga
1 čene belog luka
so i biber po ukusu

Za premazivanje:
1 jaje
malo maslinovog ulja
+ po želji ruzmarin za posipanje / nećete pogrešiti!



U sudu promešati brašno, prašak za pecivo i so. Napraviti udubljenje u sredini pa dodati jaja, ulje i vodu. Mešati varjačom sve dok možete pa testo izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu. Mesiti ga 2-3 minuta dok ne postane glatko i elastično, ostaće meko ali se neće lepiti za ruke. Testo pokriti vanglicom pa ga ostaviti da se odmori oko jedan sat.

Za to vreme pripremiti fil:
Na malo ulja izdinstati crni luk isečen na rebarca, dodati sitno seckan beli luk, mleveno meso i začine. Na kraju umešati i pire krompir. Ostaviti sa strane da se prohladi.

Testo posle sat vremena ponovo premesiti na tek malo pobrašnjenoj površini pa ga podeliti na loptice. Moje su bile teške oko 60-tak grama svaka. Svaku lopticu malo rastanjiti oklagijom, u sredinu staviti fil pa je zatvoriti kao paketić. Preneti testo na pleh obložen papirom za pečenje pa ga odozgo ispritiskati prstom kako bi se što bolje zatvorilo a i dobilo malo rustičan izgled.







Rernu uključiti da se zagreje na 190C.


Blago umutiti jedno celo jaje sa par kašika maslinovog ulja pa time bogato premazati pecivo. Odozgo pospite ruzmarinom, iznenadićete se kako "podiže" ukus ove divote...


Kniš peći na 190C oko 20-tak minuta, pecivo treba lepo da porumeni sa svih strana.
Recept sam preuzela odavde, malo doradjen tek što se tiče preračuna količina iz šolja u grame i načina punjenja testa.




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 





Нема коментара:

Постави коментар