субота, 31. децембар 2016.

Teta Danine Karamel Kocke


Postoje osobe koje već na prvi pogled ostave snažan utisak i taj jedinstveni utisak vam se kasnije uvek vraća svaki put kada se makar pomene ime te osobe.Sećam se kada smo moj suprug a tada još verenik (kako to danas arhaično zvuči!) otišli kod čika Ace i teta Dane da ga upoznaju. Onaj njen širok osmeh i srdačnost kojim je sve dočekivala na vratima stana, još pre nego što se vrata od lifta otvore, učinili su to da mi je Ranko, nakon odlaska od njih, gotovo iznenadjeno rekao: Kakva žena! I tako  ju je opisao u dve reči... 

Imam dosta teta Daninih recepata i svaki je odličan. Samo se sa Orasnicama još uvek mučim, nikako da budu kao njene, ali one ovaj put nisu tema. Ove Karamel kocke kod nje su se zvale Žerbo, ja sam ih preimenovala zbog kulinarskih čistunaca a nekako im ovaj naziv više i odgovara. Gotov kolač je visok oko 6 cm, dakle skoro pa torta. Meni je jedan od najdražih, taj ukus karamel fila sa orasima je neprevazidjen! Ako vas plaše ove silne korice, ne brinite, testo se lako razvlači i nećete imati baš nikakvih problema. 



Kore: 
200 gr masti (može i maslac) 
2 kom jaja 
200 gr šećera 
1 pakovanje praška za pecivo 
600 gr mekog brašna + malo za posipanje 

 Fil: 
300 gr šećera 
750 ml mleka 
7,5 kašika brašna 
1 kašika kakaoa 
1 pakovanje vanil šećera 
100 gr maslaca 
150 gr mlevenih oraha + 50 gr za posipanje (po želji)


Dobro umutiti 200 gr masti i 2 cela jajeta, polako dodati 200 gr kristal šećera i na kraju 600 gr brašna prosejanog sa 1 pakovanjem praška za pecivo. Istresti na radnu površinu i mesiti par minuta da testo postane meko i elastično. Uviti ga u foliju i ostaviti na hladnom pola sata. 


Dok se testo odmara pripremiti fil: u široj šerpici napraviti karamel od 300 gr šećera. U 200 ml mleka razmutiti 7,5 kašika brašna, 1 kašiku kakaoa i 1 pakovanje vanil šećera. 

Gotov karamel preliti sa 550 ml mleka i kuvati dok se sav šećer ne rastopi. Zatim dodati ostatak mleka sa brašnom i kakaoom i kuvati na tihoj vatri uz stalno mešanje dok se ne dobije fil gustine kao topao puding. Dodati 100 gr maslaca i promešati da se rastopi. Skloniti s vatre, pokriti folijom i ostaviti da se prohladi. Fil treba da bude mlak, nikako hladan. U mlak fil dodati 150 gr mlevenih odraha i dobro izmešati. Tako mlakim filom filovati gotove kore. 


Ohladjeno testo izvaditi iz frižidera i podeliti ga na 6 jednakih delova, kod mene je svaki bio težak 170 gr. Jednu jufku ostaviti, ostale vratiti na hladno. 

Rernu zagrejati na 180C. Papir za pečenje iseći na veličinu pleha dim 35*25 cm, po jedan list za svaku koru. 

Gornju površinu testa dobro pobrašniti i razvući koru direktno na papiru za pečenje. Kora treba da bude jako tanka. Višak testa isecite oštim nožem ili jednostavno list sa korom pomerite u stranu, testo će ostati zalepljeno za radnu površinu. Te ostatke ne bacajte, nema ih mnogo, već ih samo dodajte testu za sledeću koru. 


Kore peći na prevrnutom plehu 5-7 minuta, zavisi od jačine rerne, treba tek malo da porumene krajevi, nikako cela kora. Gotovu koru prevrnuti na ravnu površinu i skinuti papir. Ostaviti da se ohladi. Ukoliko primetite da se kore uvijaju ili da imaju mehuriće po sebi (mada ne bi trebalo) pritisnite ih nekim ravnim predmetom, ali ne mnogo teškim, dovoljan je i pleh od rerne.









Od fila odvojiti 2 kašike sa strane, za premazivanje poslednje kore. Na svaku koru staviti 3 pune kašike fila, onoliko koliko zahvatite. Poslednju koru premažite odvojenim filom i po želji pospite šakom mlevenih oraha. 



Ostavite na hladnom da se fil stegne a kore da omekšaju. Kolač se može seći već posle sat vremena, mada je najbolje da ga ostavite da prenoći.





Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар