среда, 4. јануар 2017.

BajaNdera


BajaNdera je zato što je sa lešNicima. A i Đole Balašević je imao onu čuvenu koncertnu priču uz "Al' se nekad dobro jelo baš" gde pominje upravo BajaNdere sa kioksa. Ovo je recept mama Žike i za razliku od recepta za njene Vanilice, ovaj ni najmanje nije feleričan! 

Photo by Maja Fligić 2017.

Potrebno je:
450 g šećera
220 ml vode
1 pakovanje vanil šećera ili 1 kašika domaće vanile
200 g maslaca
300 g mlevenog plazma keksa
300 g mlevenog nepečenog lešnika
100 g čokolade

za glaNzuru:
100 g čokolade
100 ml kisele pavlake 20%mm
2 kašike ulja
50 g maslaca


450 g šećera preliti sa 220 ml vode. Dodati i jedno pakovanje vanil šećera i sve kuvati da lagano vri 2-3 minuta. U sirup dodati 200 g maslaca i izmešati da se rastopi. U dubljem sudu izmešati 300 g mlevenog plazma keksa i 300 grmlevenih nepečenih lešnika. Sve preliti vrućim sirupom i izmešati varjačom (nikako rukama, vrelo je!).

Smesu podeliti na dva jednaka dela pa u jedan deo dodati 100 g otopljene čokolade.


Plastičnu tacnu ili odgovarajući pleh premazati sa malo ulja pa prvo rastanjiti tamnu smesu, da bude debljine 1 cm. Poravnati stranice da ne bi bilo puno okrajaka. Da bi površina bila ravna predjem lagano varjačom po površini. Preko naneti svetliji deo, pošto je još sve toplo ja bukvalno "izdrobim" svetlo testo ravnomerno po površini a zatim ga lagano utapkam. Ponovo poravnati ivice i površinu pa ostaviti da se kolač ohladi.



Za glazuru otopiti 100g čokolade, 100 ml kisele pavlake, 2 kašike ulja i 50 g maslaca. Sve dobro izmešati pa preliti kolač.

BajaNdera se, kao i Bajadera, tradicionalno seče na štanglice.
Poznati su mi i neki ljudi koji ovu BajaNderu zovu BajaŽdera. Nisam pitala zašto. <3<3<3


Photo by Maja Fligić 2017.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар