уторак, 24. јануар 2017.

Irish apple crumble cake by Donal Skehan / Irski kolač sa jabukama po receptu Donal Skihana


Mom iznenađenju nije bilo kraja kada sam probala ovaj kolač - znala sam da je dobar, ali nisam znala da je toliko dobar! Jabuke u divno hrskavom testu, sve preliveno vanil kremom... Ovo je samo jedan od recepata za kolač sa jabukama koji je obavezan u vreme sezone jabuka. Sva sreća te ta sezona ovde traje skoro uvek! Mnogo toga nečeg ovde ima da se pravi dok se ne napravi ovaj Irac ali neka vas to ne odbije, vredi svake utrošene sekunde.

Potrebno je za kolač:
110 g maslaca sobne temperature
150 g smeđeg šećera
2 veća jajeta
210 g mekog brašna
10 g praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašičica cimeta
300 g očišćenh, iseckanih jabuka

Za mrvičasto testo:
50 g mekog brašna
50 g smeđeg šećera
1 pakovanje vanil šećera
50 g maslaca

Za vanil krem:
500 ml mleka
3 jajeta
1 pakovanje vanil šećera
1 kašika brašna
50 g maslaca



Penasto umutiti 110 g maslaca sobne temperature sa 150 g smeđeg šećera. Mutiti dok maslac ne pobeli. Zatim dodati 2 cela jajeta, prvo jedno pa mutiti dok se smesa ne ujednači, a zatim i drugo.

Posebno prosejati 210 g mekog brašna, jedno pakovanje od 10 g praška za pecivo, 1 kašičicu cimeta i prstohvat soli. Dodati u umućeni maslac i sve lagano izmešati. Ukoliko je testo pregusto (što zavisi i od veličine jaja) dodati 1-2 kašike mleka.

Jabuke oljuštiti, očistiti i iseckati na kockice veličine otprilike 1,5x1,5 cm. Izmeriti ih da bude 300 gr očišćenih. Špatulom ih umešati u testo.


Rernu zagrejati na 180C. Okrugli kalup prečnika 20 cm obložiti pek papirom ili ga dobro podmazati maslacem i posuti brašnom. Izručiti testo, poravnjati špatulom.


U sud sipati 50 g običnog mekog brašna, 50 g smeđeg šećera, 1 pakovanje vanil šećera i 50 g na kockice seckanog maslaca. Vrhovima prstiju umesiti mrvičasto testo. Posuti ga preko testa u plehu. Ja sam imala i nekog sitneža od oraha (mm pojeo samo one krupne komade) pa sam i to posula preko sa mrvičastim testom
.


U zavisnosti od jačine rerne kolač peći od 45-55 min, probati čačkalicom da li je testo pečeno. Gotov kolač izvaditi iz pleha, pažljivo ukloniti papir za pečenje i ostaviti ga da se prohladi (ne papir, već kolač!).


Vanil krem: Staviti da skoro pa provri 500 ml mleka. Posebno malo izmutiti (nije potrebno da bude penasto već samo da se sastojci sjedine) 3 cela jajeta, 3 kašike smeđeg šećera, 1 pakovanje vanil šećera (bolje je ako imate 1/2 šipke vanile ili bar domaći vanil šećer) i 1 kašiku brašna. Ono vrelo mleko izručite preko jaja stalno mešajući žicom jaja, pa sve ponovo vratiti u šerpu da se kuva još minut-dva. Na kraju dodati 50 g maslaca i promešati da se rastopi. Ostaviti da se krem ohladi.


A što se služenja tiče, ništa lakše: parče kolača u tacnu, ko voli prelije vanil kremom, preporučujem uz Earl Grey. I da ne zaboravim ... a bez ovoga nikako...



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар