понедељак, 23. јануар 2017.

Kanelbullar - Švedske rolnice sa cimetom

Dakle ovo nisam pravila bar jedno 20 godina! Još onih poznih 80-tih roditelji moje drugarice Nataše došli su na odmor iz Švedske. Mislim da smo još uvek bile u osnovnoj. Ili tek krenule u srednju, nisam sigurna. Kako god, njena majka, teta Sneža, pored svih onih divota koje je donela, donela je i recept za "Švedske bule". I korpice za pravljenje. I krupni šećer za posipanje. U to vreme toga kod nas nije bilo. Ili bar ja nisam znala da ima. Mislim da smo to leto bar jednom nedeljno pravile te "Bule", sve dok smo imale korpica i šećera. I posle toga, ostao je samo recept. I sećanje... 

Tek mnogo kasnije saznala sam njihov pravi naziv - Kanelbullar,  što bi u prevodu bilo nešto kao cimet testo, lepinje, krofne... Recept je i dalje isti,  dobre stvari ne treba menjati. 

Potrebno je za testo:
150 g maslaca sobne temperature
450 ml mlakog mleka
15 g suvog kvasca
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice šećera
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
800 g mekog belog brašna + još malo za posipanje

Za fil:
100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
2 kašičice cimeta

,,, i još:
1 jaje za premazivanje
malo krupnog šećera za posipanje (recept kako da ga napravite sami sledi...)



Odvojiti 1 dl mlakog mleka, dodati šećer i kvasac, izmešati i ostaviti par minuta na toplom da kvasac  zapeni. 

U sud za mešenje prosejati brašno, dodati so i mleveni karanfilić i izmešati. U sredini napraviti udubljenje i dodati kockice maslaca i 350 ml mlakog mleka. Na kraju dodati i nadošli kvasac pa zamesiti testo. Pred kraj testo izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu, mesiti ga par minuta da postane glatko i elastično. Ja sam utrošila tačno 800 g brašna. Od testa formirati kuglu. Posudu za mešenje malo posuti brašnom, vratiti testo i posudu prekriti streč folijom. Ostaviti je na toplom mestu jedno pola sata, testo treba dobro da naraste, da se udvostruči. 

Za fil dobro umutiti 100 g maslaca, dodati kristal šećer i cimet. 

Veće papirne korpice složiti u pleh za mafine. Od ove količine testa dobićete 20 rolnica, dakle pripremite toliko korpica. 

Nadošlo testo ponovo izručite na malo pobrašnjenu radnu površinu, blago ga premesite pa rastanjite u što pravilniji pravougaonik debljine oko1/2 cm, Čitavu površinu testa polako premažite filom pa uvijte u rolat. Pažljivo ga još malo izvaljajte, sabijte krajeve, gledajte da čitav rolat bude podjednake debljine. Rolat presecite na pola, i svaku polovinu isecite na deset jednakih delova, svaki bi trebao da bude debljine od oko 1,5-2cm. Tako isečene komade redjajte u papirne korpice. 

Rernu uključite da se zagreje na 180C. 

Rolnice premažite umućenim jajetom i stavite na toplo mesto da lepo narastu, još jedno 15-tak minuta. Neposredno pred pečenje pospite ih krupnim šećerom. Peći ih na 180C od 20-30 minuta, treba ravnomerno da porumene.


Gotove rolnice izvaditi iz pleha i prohladiti.


U moj pleh za mafine staje 12 komada, tako da mi je druga tura rolnica baš baš dobro narasla pre pečenja - čim sam izvadila prvu turu, u pleh sam odmah strpala drugu. Toliko su narasle i bile savršeno vazdušaste da sam mislila da iz rerne ima da izadju!


A što se tog šećera tiče, žali bože onog silnog vremena utrošenog na zapitkivanje po svakojakim prodavnicama da li ga imaju. A posle toga i na objašnjenje šta je to. I na kraju čemu to služi. Sve što je potrebno da se napravi je 50 g prah šećera i trunčica hladne vode. Ako koristite šećer koji sami meljete u njega dodajte 1/4 kašičice gustina, dobro ga izmešajte pa dodajte vodu. Ako koristite kupovni, on već u sebi sadrži skrob (zarad sprečavanja pojave grudvica), tako da nije potrebno dodavati gustin. Dakle, dodajte trunčicu vode i dobro izmešajte, izmesite, izgnječite viljuškom da dobijete mrvičastu smesu, ako ste preterali s vodom, dodajte još malo šećera. Rernu zagrejte na 100C. Šećer izručite na pek papir, papir u pleh, pleh u rernu, sušiti šećer desetak minuta, rernu isključiti i ostaviti šećer unutra dok se sasvim ne osuši. Ako žurite, sušite ga na 100C ali vodite računa da ne pregori, češće otvarajte rernu i promešajte ga, lako ćete znati da je suv jer - postaće suv!  Ovako pripremljen šećer u granulama spakujte u čiste suve tegle i može da vam stojiiiiiiiiiii i-ha! A u teglu možete da dodati i koji štapić vanile pa će još i da zamiriše... Ova količina šećera vam je više nego dovoljna za ove rolnice, a način pripreme sam našla ovde; KLIK! 


Što se tiče onih švedskih rolnica sa cimetom, ne zaboravite da prvo uklonite papirnu korpicu pre nego što ih zagrizete, posle će to ići mnogo teže! I još nešto: gdin Vikend Kuvarice ne voli cimet. Nikako ga ne voli. Ove rolnice je jeo u slast i posle druge konstatovao da ga ukus podseća na nešto što je već jeo a ne može da se seti na šta. Kasnije sam se setila - zbog karanfilića u kombinaciji sa cimetom, rolnice ukusom podsećaju na medenjake, one bele. Odlične su i sutradan, možete ih malo podgrejati - rernu zagrejte a na dno stavite neki sud s vodom. U vrelu "parnu" rernu ubacite rolnice i već posle dva-tri minuta kućom će se ponovo širiti miris medenjaka...



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар