петак, 6. јануар 2017.

Padobranci


Nekako smo, u stalnoj potrazi za nečim novim i lepšim, nečim što je više fensi, zanemarili ono što imamo a što ni najmanje ne zaostaje ni za najboljim od najboljih. Jedan od tih kolača su i Padobranci, u poslednje vreme zamenili su ih famozni Macarons koji su ništa drugo do Padobranci od badema. Ja se držim klasike, Macarons i probala i pravila i nikako nisam mogla da ustanovim zbog čega se u čitavom svetu digla tolika drama, al' 'ajd priznajem onaj njihov šareniš privlači pogled, nema šta. 

I ovo je recept iz mama Žikine sveske ali je mera svedena na razumnu - prepolovljena je! I od ovako prepolovljene dobićete 70-tak gotovih kolača tako da mi ni dan-danas nije jasno zbog čega su u njenoj svesci navedene tako sulude količine! Sećam se da smo jednom za slavu pravile Padobrance, pa to su bili plehovi i plehovi puni kolača, nikad kraja ni pečenju ni lepljenju, pa kad smo konačno u neko doba završile, ona je samo huknula: Sačuvaj me Bože koliko kolača izadje od jedne mere! 


Za pola mere (70 kolača) potrebno je: 
4 belanceta
200 gr šećera
200 gr mlevenih oraha
2 kašike prezli
2 kašike brašna


Potrebno je za fil: 
4 žumanceta
50 gr prah šećera
1 pakovanje vanil šećera ili 1 kašičica domaće vanile
50 gr čokolade sa većim procento kakaoa
50 gr maslaca



Rernu zagrejati na 120C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Od ove mere dobićete skoro tri pleha kolačića pa bi bilo dobro da imate još jedan pripremljen pleh.
Dobro umutiti belanca, dodati šećer zatim prezle i brašno. Mikser isključiti pa varjačom lagano umešati mlevene orahe. Smesu možete sipati u običnu kesu od zamrzivača, odseći jedno ćoše i tako istiskati smesu na papir za pečenje, ili praviti puslice pomoću dve kašičice, izaberite šta vam više odgovara. Kolači treba da budu prečnika oko 1,5 cm, pri pečenju će još malo da narastu i da se rašire pa vodite računa da izmedju kolača ostavite dovoljno prostora.
Peći ih na 120C oko pola sata, treba tek malo da promene boju odozdo, na dodir će i dalje biti prilično meki. Iz pleha ih vaditi tek kad se sasvim ohlade. Spajati ih filom.

Za fil: 
Pripremiti sud za kuvanje na pari.
Žumanca, šećer i vanilu mutiti dok žumanca sasvim ne pobele pa ih sipati u sud za kuvanje na pari. Uz stalno mešanje kuvati na laganoj vatri oko desetak minuta. Pri kraju kuvanja dodati čokoladu i maslac i izmešati da se smesa sjedini.
Fil prohladiti pa sasvim mlakim spajati padobrance.

Napomena: originalan fil za padobrance se pravi od 50 gr maslaca, 50 gr prah šećera, 1 žumanceta i 2 štangle otopljene čokolade. Ništa se ne kuva, samo se sve dobro umuti. Ovako spremam samo kad znam da ćemo ih smazati u roku od odmah, za slavu obavezno sa kuvanim žumancima. Mada, priznajem, ovaj originalni fil je bolji ali ga i bude znatno manje, tako da ga ide vrlo malo, tek koliko da se slepe kolači! 



Copyright 2016-2019 by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  





Нема коментара:

Постави коментар