уторак, 7. фебруар 2017.

Baba Milenine mekike niodčeg

Da me je iko ikada upitao šta mi je omiljeni doručak, kao iz topa bih odgovorila: Mekike! Jedino jelo koje bih mogla da jedem dok ne eksplodiram. Naša baba Milena ga je pripremala ovako kako ću vam upravo navesti. Po seljački. Bez mnogo mudrolije. Na brzinu. Nikada u školu nismo otišli bez doručka, to je jednostavno bilo nezamislivo. A za doručak prženice, cicvara ili popara, 'leba i džema, suvog mesa u sezoni, pržena jaja na 100 načina, lepinje s plotne, i sve to uz kajmak, sir, džem, čaj ili mleko. Pitate se gde su tu praške šunke i viršle, majonezi i kečapi? Nema, niti ih je bilo. To baba Milena nije znala da napravi... Ali zato mekike, meke kao duša, napravljene niodčeg...

Potrebno je:
500 g mekog belog brašna
1,5 kašičica soli
prstohvat šećera
20 g svežeg kvasca ili 10 g suvog
3 dl mlake vode
mast za prženje



Mekike je baba Milena pravila samo onda kad mesi hleb. Jednostavno otkine deo testa i to je to. Koliko god da ih je napravila mi bi smo ih pojeli.

U 1,5 dl mlake vode rastvoriti kvasac s prstohvatom šećera i ostaviti na toplom da se zapeni. U vanglicu prosejati brašno, dodati so i promešati. Napraviti udubljenje u sredini pa uliti kvasac i ostatak mlake vode. Zamesiti testo tako što ćete lagano "obarati" ivice brašna u tečnost, sve dok se svo brašno ne utroši.

Testo izručite na malo pobrašnjenu radnu površinu i mesite ga par minuta da postane glatko i elastično. Prekrijte ga streč folijom i ostavite ga na toplom da lepo nadodje. Nadošlo testo blago premesiti pa seći parčiće veličine koja vama odgovara.

U tiganju dobro zagrejati 2 kašike masti.

Svaki komad testa rastanjiti tako što ćete ga prstima razvući što tanje, pa i ako testo negde pukne ništa mu neće faliti. Testo spuštati u vrelu mast i pržiti dvadesetak sekundi sa svake strane, koliko da dobro porumeni. Od vreline masti mekike će lepo da narastu a za divno čudo neće upiti puno masnoće. Ako želite možete ih pržene slagati na papirne ubruse, ja to nikad nisam radila.




Moram priznati da, kada mi je palo na pamet da i ovaj recept objavim na blogu, slatko sam se nasmejala tome da ću morati da izmerim sve količine potrebnih sastojaka! Pa evo ih, a ova količina testa sasvim je dovoljna za jezivo gladnu četvoročlanu porodicu! Ako pri prženju ustanovite da vam više mekika ne treba, od ostatka testa jednostavno napravite lepinju ili manji hlepčić.



Ako treba da biram s čime ću ih jesti, onda je to u 90% slučajeva - šećer! I to običan, kristal šećer, da puca pod zubima. I uz to ništa više. Preostalih 10% čine razni džemovi i pekmezi, i sve zaliveno ledeno hladnim mlekom ili zimi toplim čajem, u slanoj verziji tu su kajmak, svakojaki sirevi i namazi, i ajvar naraFski. U posnim danima baba ih je pržila na ulju, bile su i tad dobre ali nikad kao na masti!





Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар