субота, 18. фебруар 2017.

Baršunasta Bajadera Torta


Jedna od meni dražih, sočna i kremasta, nekako mi je najbolja sa orasima koji se odlično slažu sa karamelom. Ovo je moj pedeseti recept na blogu i na ovaj način želim da se zahvalim svima koji su deo svog vreme odvojili i provirili na ove stranice. Nije ovo neki jubilej ali, ako ništa drugo, bar je okrugla cifra! Od srca hvala i  izvolite... 


Kore - peku se dve, u svaku ide:
4 komada jaja
4 kašike šećera
2 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
4 kašike mlevenih oraha

Karamel preliv:
6 kašika šećera
1,5 dl mleka

Fil od oraha:
300 g mlevenih oraha
1dl mleka
125 g maslaca
1/2 štapića vanile ili 1 pak vanil šećera
2 kašike prah šećera

Fil od čokolade:
3 kom jaja
6 kašika šećera
3 kašike vode
300 g čokolade
125 g maslaca


Na isti način ispeći dve kore: Umutiti penasto 4 belanceta, dodati 4 kašike šećera, mutiti da se šećer rastopi a smesa postane sjajna, zatim dodati žumanca i 2 kašike brašna prosejanog sa jednom kašičicom praška za pecivo. Na kraju lagano varjačom umešati i 4 kašike oraha.

Kalup prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje, izručiti testo i peći u rerni prethodno zagrejanoj na 180C, oko 15-20 min.

Karamel preliv: 6 kašika šećera karamelizovati i kad dobije boju tamnog ćilibara, dodati 1,5 dcl mleka. Kuvati na tihoj vatri dok se sav karamel ne otopi. Preliv treba da bude mlak kada se budu natapale kore.

Fil od oraha: 300 g oraha samleti. Zagrejati 1 dl mleka i polako ga dodati u orahe, malo po malo, sigurno neće trebati svo mleko pošto orasi treba tek da budu vlažni, nikako natopljeni. Dakle, par kašika mleka pa dobro izmešati varjačom pa ako je potrebno dodati još kašiku-dve. Orahe ohladiti. Posebno penasto umutiti 125 g maslaca sa 2 kašike prah šećera i 1/2 štapića vanile (ili jedno pakovanje vanil šećera). Umućen maslac dodati ohladjenim orasima.

Fil od čokolade: pripremiti sud za kuvanje na pari. U posudu sipati 3 cela jajeta, 6 kašika šećera i 3 kašike hladne vode. Umutiti mikserom pa izručiti u sud za kuvanje na pari. U početku su jaja prilično penasta ali kako kuvanje odmiče, pena "pada" pa je i fil skuvan kada vidite da je pena sasvim nestala a na dnu ostaje trag varjače. Tada dodati 300 g čokolade i na kraju dodati 125 g maslaca, sve dobro izmešati da se čokolada i maslac otope i sjedine sa jajima. Ovaj fil je prilično gust kada se ohladi pa je nabolje da bude blago mlak kako bi se lepše naneo na tortu.


I na kraju "pakovanje": Prvu koru staviti na tacnu i natopiti je s pola mlakog karamel preliva. Ostaviti tako par minuta pa onda naneti 1/3 čokoladnog fila. Preko njega ide sav fil od oraha, druga kora natopljena karamel prelivom i opet par minuta čekanja. Na kraju čitavu tortu pažljivo premazati čokoladnim filom. Da bi ste ga lepo izravnjali koristite tanak nož potopljen u vrelu vodu i blago obrisan. Tortu ukrasiti po želji, ja sam posula samo malo listića badema.


- Napomena: ukoliko pravite pravougaonu tortu dim 25x35 cm potrebno je da ispečete tri kore. Količinu karamel preliva povećati za 1/3. Količina ostalih filova se ne menja ali ih logično podelite: fil o oraha na dva dela a fil od čokolade na tri. Jedino što u tom slučaju čokoladnog fila neće biti dovoljno za premazivanje čitave torte pa za cvrckanje okolo koristite krem šlag od čokolade ili već po želji.


- Napomena, još jedna: količina šećera koju sam navela za filove je prepolovljenja u odnosu na originalni recept, volim slatko ali je čak i meni to bilo mnogo. Vi opet prilagodite svom ukusu.


- Napomena, (ju naopako!): na slikama je umanjena verzija torte, kalup 24 cm, količine smanjene za 1/4.


Par sati u frižideru a onda tanak nož pod vrelu vodu i seći je u jednom potezu. Mada sam čula za neke koji je nisu ni sekli.



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар