понедељак, 13. фебруар 2017.

Brzi hleb od ražanog brašna


I malo drugačiji od onog na šta smo navikli jer mu je jedan od sastojaka i šargarepa. Moram priznati da sam bila prilično radoznala kakvog je ukusa mada je sama kombinacija sastojaka obećavala. Doduše, svaki hleb sa semenkama za mene je prava mala divota. Ovo je još jedan od hlebova koji se ne mese već sve odradi varjača ili procesor, ukoliko ga imate.Mislim da mi više vremena oduzme to rendanje šargarepe (a rendanje bilo čega je posao koji mrzim do srži) nego sama priprema hleba. A verujte, uživaćete u svakom zalogaju. 

Potrebno je:
400 g integralnog ražanog brašna
100 g mekog belog brašna
350 g (baš grama) jogurta
1 celo jaje
200 g sitno rendane šargarepe
1,5 kašičica soli
1 pakovanje praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
mešavina semenki lana, suncokreta, bundeve, susama, od svakih po dve pune kašike



Rernu zagrejte na 180C. Dno kalupa prečnika 22 cm obložite papirom za pečenje, stranice premažite uljem ili mašću.

200 g šargarepe očistiti i izrendati na sitno rende. Pomešati sa jogurtom i jednim celim jajejtom. U posebnoj posudi izmešati brašno, so, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Umešati i polovinu količine semenki. Na kraju dodati i jogurt sa šargarepom. Sve možete izmešati varjačom ili pustite da to odradi procesor za vas. Posle par minuta mešanja brašno će da upije svu tečnost i testo će se odvojiti od zidova posude. Od testa formirati kuglu i izručiti je u pleh. Hleb oblikovati pa premazati vodom. Preko posuti ostatak semenki i dobro ih utisnuti u testo.


Hleb peći oko 40 minuta na 180C.



Prohladiti ga na žici. Ne ostavljati ga dugo samog. Ja mu nisam dala puno vremena, namazala sam ga maslacem sa komadićima crne čokolade i zažmurila...




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар