среда, 8. фебруар 2017.

Čokoladne vanilice


Divan, jednostavan kolač od tek par sastojaka. Kod nas nezaobilazan o posnim slavama i praznicima, i ne samo tad! Kao i sve vanilice tako su i ove najbolje kad odstoje par dana, tada postaju divno meke, prhke i jednostavno se tope u ustima. Inače, kod mama Žike su upisani kao Venčići, da mi je samo znati zašto... 


Sastojci:
150 g ulja
150 g kristal sećera
75 g čokolade
1/2 pak praška za pecivo
120 g mlevenih oraha
3-4 kašike džema od kajsija
250 + 50 gr brašna

Za glazuru:
100 g čokolade
3 kašike ulja
1 kašika vrele vode



Staviti vanglicu na vagicu pa izmeriti 150 g ulja, 150 g šećera, 75 g otopljene čokolade i 120 g mlevenih oraha. Dodati 1/2 praška za pecivo i uz dodavanje 250 gr brašna zamesiti testo, da bude kao za vanilice. Nemojte da se plašite što testo nije baš kompaktno.

Testo razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini (iskoristiti onih dodatnih 50 grama brašna) da bude debljine 1/2 cm. Pošto testo nije baš kompaktno (jer nema ni maslaca ni jaja), kad ga rasklagijate sabijte sa ga svih strana malo rukom, da dobijete lepu ploču.

Okruglom nabrašnjenom modlom prečnika 2,5 cm vaditi kolačiće i ređati ih u pleh obložen pek papirom.


Ono testo što preostane, ponovo premesiti, razvući, vaditi kolače... Peci ih na 175C 10-15 min. Kolačići su pečeni kada tek blago porumene odozdo (podvucite nož pod jedan, podignite ga i proverite da li je pečen). Izvadite ih iz pleha tek kad se ohlade.


Hladne kolačiće spajajte džemom. Za njih mi je nekako najbolji džem od kajsija, mada možete da koristite koji god imate.

Za preliv: rastopiti 100 gr čokolade, dodati 3 kašike ulja, 1 kašiku vrele vode. Kolače do pola umakati u preliv.


Od ove količine dobije se 40-tak gotovih kolačića prečnika  3 cm. Ako treba da biram piće koje im savršeno pasuje, biram Tokaj. <3<3<3




©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2017. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.  

Нема коментара:

Постави коментар