среда, 1. фебруар 2017.

Norsk Eplekake / Norveški kolač s jabukama


Ja ih zovem "kolači iz vangle" - sve u vanglu odjednom, i sve iz vangle odjednom! Ovo je starinski norveški recept, moja nana mi je pričala da su stare Norvežanke to stalno pravile svojim muževima Galima kad su se vraćali iz osvajanja Južnog pola... ili eventualno iz borbi s bikovima... u svakom slučaju ovi su bili toliko oduševljeni da su recept odma' zapisali i ostavili u amanet svojim potomcima na Balkanu. Prema tome, nemojte da brukate svoje korene, nego eple u ruke pa na pravljenje kake!

Sastojci:
1 jaje
4 kašike mleka
2 kašike jogurta
160 g šećera, preporučujem 100-120 g
1 kašičica vanil šećera
1 kašičica praška za pecivo
prstohvat soli
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice mlevenog kardamoma, može i bez njega
160 g mekog belog brašna
50 g mlevenih badema, oraha ili lešnika
3 jabuke, srednje veličine
malo prah šećera



Kalup prečnika 18-20cm obložiti papirom za pečenje. Rernu uključiti na 180C.

Izmešajte sve suve sastojke u vangli, napravite udubljenje u sredini pa dodajte jaje, jogurt i mleko. Varjaču u ruke i sve dobro izmešajte. Dodajte jabuke iseckane na kocke, još malo promešajte, testo treba lepo da obloži svaku kockicu jabuke. Sipajte u pleh i pecite 35-45 min na 180C.


Gotov kolač izvadite iz pleha, prevrnite ga na ravan tanjir, uklonite papir i ponovo ga prevrnite ali na žicu da se dobro ohladi.


Po želji posuti prah šećerom
.

Poslužiti s norveškim sladoledom od vanile koji je isti kao i onaj iz vašeg najbližeg marketa a može i ova varijanta kao na slikama: jednu čašu kisele pavlake blago umutiti s jednom kašikom prah šećera i jednim pakovanjem vanile. To je to. U stvari zaboravite na taj sladoled od vanile, ovo je bolje!



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар