уторак, 21. фебруар 2017.

Učiteljska dugmad


Ovo je kolač koji od mene ima ovoliiiiiiku preporuku. Pun oraha, divnog ukusa a na tacni sa sitnim slavskim kolačima budite sigurni da će baš on privući najviše pažnje. Recept za Učiteljsku dugmad deo je tradicionalnih sitnih kolača i velika je šteta da je toliko zapostavljen. Jednostavne je pripreme a dobićete oko 80-tak kolača u kojima ćete uživati kako u njihovom ukusu tako i u izgledu! Ove sam pravila po receptu sa sajta Coolinarika a recept je objavila Sephia

Potrebno je za tamni deo:
300 g mlevenih oraha
300 g prah šećera
1 jaje
1 žumance
2 kašike kakaoa

Za belu kapicu:
1 belance
4 kašike prah šećera
1 kašika brašna ili gustina
1 kašika soka od limuna

Za ukrašavanje:
jezgre oraha



Sve sastojke za tamni deo zamesiti rukom, praviti kuglice veličine manjeg oraha i redjati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Svaku kuglicu malo udubiti prstom kako bi se napravilo mesta za beli fil.



Umutiti jedno belance sa prah šećerom, dodati sok od limuna i na kraju umešatih kašiku brašna ili gustina. Smesu sipati u kesu od zamrzivača pa odseći jedan kraj, odnosno napraviti rupicu prečnika oko 1/2cm. Istiskati smesu na tamni deo kolača ali vodite računa da ne preterate jer će puslica malo da naraste pri pečenju.



Odozgo pažljivo stavite polovine jezgri oraha ili cele lešnike. Mislim da ni bademi ne bi škodili ;) Kolače peći, odnosno sušiti, na 100C oko 45-50 min.


Kolače prohladiti pa vaditi iz pleha. S obzirom na količinu koja se dobije, bez problema ih možete zalediti i kasnije koristiti po potrebi. Mada iskreno sumnjam da će ijedan stići do zamrzivača!




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар