четвртак, 23. фебруар 2017.

Valjevski kolač sa malinama


Skroz tradicionalan. Ako je nešto staro preko 20 godina onda je definitivno preraslo u tradicionalno :). Nekada mi je ovo mama spremala i slala po nekom od komšija za Beograd. Zgodno za poslati - sve sastojke izmeša, izruči u plastičnu kutiju, odozgo šlag i poklopac, a mojoj sreći nije bilo kraja. Zašto "Valjevski"? Zato što me maline asociraju na dom, uValjevu... eto zato... 

Potrebno je:
250 g maslaca
200 g prah šećera
1/2 štapića vanile
4 žumanceta
300 g piškota ili petit beurre keksa (može i plazma)
500 g malina



... iliti modernije rečeno Red Velvet Terin, hehehe. S obzirom na to da sam ga pravila u manjem pravougaonom kalupu, zapao je pod tag torte. Očas posla gotovo, naročito ako imate dobra domaća sveža jaja. U protivnom trebaće vam petnaestak minuta više za kuvanje žumanaca na pari. Dakle, dajem vam dva načina pripreme ove poslastice: prvi sa filom od kuvanih žumanaca i drugi sa svežim žumancima. Priprema, poozoooor...

1. Ukoliko imate dobra domaća sveža jaja, ovaj korak preskočite i idite na sledeći. Ako nemate, onda pažljivo: Odvojte žumanca u posudu za mućenje, dodajte 200 g prah šećera sa 1/2 štapića vanile ili jedno pakovanje vanil šećera i dobro umutite da žumanca pobele. Ako je smesa baš gusta to je zbog toga što su žumanca sitna pa dodajte 1-2 kašike hladne vode i nastavite s mućenjem. Pripremiti sud za kuvanje na pari, izručiti žumanca, dodati 50 g maslaca i kuvati oko 5 minuta koliko da toplota prodje kroz jaja, a mi utešeni konstatujemo da nema više opasnosti od salmonele! Nije potrebno da fil bude gusto skuvan. Ohladiti fil. Posebno umutiti 200 g maslaca, dodati maline, sastaviti s hladnim filom, i sve izručiti preko 300 g izlomljenog keksa. Dooobro izmešati. Nastavak sledi u tački 3.


2. Za one koji su preskočili prethodni korak: umutiti 250 g maslaca penasto sa 200 g prah šećera i 1/2 štapića vanile. Dodati 4 sveža žumanceta i na kraju postepeno umešati 500 g malina. Sve dobro umutiti da se smesa izjednači. U posebnoj posudi, većoj, na krupnije komade izlomiti 300 g piškota. Preko toga sipati smesu sa malinama i sve dooooobro izmešati, da maline oblože svaki keksić.


3. Kalup dim. 12x32 cm obložiti providnom folijom i izručiti smesu vodeći računa da ne ostanu rupice. Poravnajte kašikom, prekrijte folijom i ostavite na hladnom par sati da se stegne.


Hladan kolač preručiti na odgovarajuću tacnu. Pažljivo skinuti foliju i po potrebi malo "zagladiti" nožem.


Odozgo možete staviti umućenu slatku pavlaku, ili iskoristiti ona belanca pa napraviti šam, ili pak preliti belom čokoladom.


Ako koristite maline iz zamrzivača, odledite ih ali iskoristite i sok koji puste. Vodite računa da maline budu sobne temperature inače se neće lepo umutiti sa maslacem. Takodje je možete praviti i u obliku klasične okrugle torte. U tom slučaju koriste kalup prečnika 18-20 cm sa stranicama koje se skidaju. Torta će biti nešto niža neko ova, ali ukus je - da ne poverujete :)) - potpuno isti! Za četvrtastu tortu koristi kalup 22x22 cm.


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар