среда, 5. април 2017.

Čokoladni poljupci

Ovaj recept je za sve ove godine kod mene, pretrpeo toliko izmena da veze nema sa originalom. Pronašla sam ga  pre sto godina u časopisu "Mala kuhinja", valjda, i sve bi bilo u redu da je količina brašna bila dobra. Tu se pojavio prvi problem: testo je trebalo da se sipa u dresir kesu i da se pomoću velikog zvezdastog nastavka prave zvezdice. Sve sam ja to uradila, stavila da se peče i posle pet minuta umal ne padnem u nesvest: sve se u plehu rastopilo i pretvorilo u veliku pogaču! Ja besna u ostatak dodam brašna, napravim kuglice, ispečem i prelijem čokoladom. U svesku upišem: brašna po potrebi, kao za vanilice.

Sledeći put u testo dodam orahe, malo, samo za probu. Drugi put utvrdim gradivo na 75 grama. Treći put utisnem testo u sredini pre pečenja pa pečene kolače napunim džemom, čokolada se podrazumeva. Onda ustanovim da su još bolji s lešnikom. I tu se  zaustavim. Za sada. Samo im naziv nisam menjala - ostao je taj sladunjav, onakav kakav najmanje volim, ali neka ga, sad je ionako kasno za menjanje. 


Potrebno je:
150 g maslaca
100 g prah šećera
2 jajeta
1 pakovanje vanil šećera
3 kašike kakaoa
75 g lešnika
300 g brašna

i još...
džem po želji, kiseliji je bolji

Glazura:
100 g čokolade
3 kašike ulja
1 kašika kisele pavlake


Sve sastojke za testo sem brašna sipati u vanglicu pa dobro umutiti mikserom. Zatim malo po malo dodavati brašno. Pred kraj testo izručiti na dobro pobrašnjenu radnu površinu u nastaviti s mešenjem dok se ne utroši svo brašno. Od testa formirati kuglu, uviti je u foliju i ostaviti na hladnom da se odmori oko 1/2 sata.

Rernu uključiti na 180C, veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Od testa napraviti kuglice veličine manjeg oraha i svaku udubiti u sredini, ili prstom ili drškom varjače. Redjati ih na pleh. Peći na 180C oko desetak minuta, da malo porumene odozdo a da postanu lagani i čvrsti na dodir. Gotove kolače ostaviti da se ohlade pa svaki napuniti s malo džema. Nema veze ako ne deluje najurednije, prelivaju se čokoladom i ništa od toga se neće videti.
Na tihoj vatri rastopiti čokoladu sa kiselom pavlakom i dodati ulje. Sve dobro izmešati. U čokoladu umakati kolačiće i redjati ih na pleh da se čokolada stegne. Možete ih ukrasiti po želji: malo seckanih lešnika ili badema, čokoladnih perlica, napraviti šare od mlečne čokolade... Od ove količine, u zavisnosti od veličine kuglica, dobićete oko 70-80 kolačića.





Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар