субота, 15. април 2017.

Đevrek sa šunkom i jajima

Nemam reči! Kao i sve što ima kuvana jaja, tako je i ovaj recept idealan za posle Uskrsa! 

Sastojci (za 4 osobe)
Testo:
180 ml mlake vode
320 g mekog belog brašna
10 g suvog kvasca / 20 g svežeg kvasca
1 kašičica soli

Fil:
4 jajeta
300 g spanaća, blitve ili zelja
150 g šunke / pršute / suvog vrata
150 g Feta sira
so i biber po ukusu
2 kašike parmezana

Za premazivanje:
1 kašika maslinovog ulja



U posudu sipati 180ml mlake vode, dodati 10 g suvog kvasca i prstohvat šećera i promešati. Sačekati par minuta da kvasac zapeni. Prosejati 320 g mekog brašna, napraviti udubljenje u sredini, po obodu posuti 1 kašičicu soli i u sredinu uliti kvasac. Zamesiti hlebno testo, pokriti ga krpom i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Jaja skuvati - kad voda provri kuvati ih tačno 7 minuta a zatim ih odmah staviti pod hladnu vodu i držati ih tako sve dok se sasvim ne ohlade. Oljuštiti ih.

Očišćen i opran spanać uviti u "cigaru" i oštrim nožem iseći na tanke trake. Sipati ga u tiganj, malo posoliti i dinstati ga u sopstvenoj tečnosti par minuta, dok sasvim ne svene. Ohladiti ga i doooobro ocediti.


Testo premesite i razvijte u pravougaonik debljine 1/2 cm. Preko kore poredjajte dimljenu šunku, pečenicu, suvi vrat ili šta već imate (kod mene dimljeni vrat). Na jedan kraj preko šunke stavite spanać, preko njega cela kuvana jaja a izmedju jaja ušuškajte izmrvljenu fetu. Pospite biberom i rendanim parmezanom.

Uvijte u čvrst rolat i spojte krajeve. Prebaciti ga u pleh obložen papirom za pečenje, pokriti ga krpom i ostaviti da odmori 15-tak minuta. Pred pečenje ga premazati jednom kašikom maslinovog ulja.

Peći ga u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 35-40 min.

Recept je iz fenomenalog časopisa Sale&Pepe, na žalost odavno ga više nema... Uz male izmene... Toplo ili sasvim hladno, ovo jelo zaslužuje epitet ODLIČNO!

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар