понедељак, 3. април 2017.

Keksići od maka

Za sve one koji vole mak - evo još jednog recepta za kolačiće s njim. Za osnovu sam koristila recept od Vanil grancli i s obzirom da u testo ide 100 grama mlevenog maka, samo sam smanjila količinu brašna. Rezultat su lagani, hrskavi i nežni keksići koji u kombinaciji s filom od čokolade prosto mame! Sva sreća pa ih od jedne mere dobijete puno.

Potrebno je:
250 g maslaca
120 g šećera
1 žumance
100 g maka
1 pakovanje vanil šećera
sitno rendana kora od pola pomorandže
350-370 g mekog belog brašna

Fil:
100 g čokolade
100 g kisele pavlake

Za ukrašavanje:
ostatak fila

Maslac sobne temperature iseći na kockice i umutiti s šećerom, jednim žumancetom, vanilom, sitno rendanom korom od pola pomorandže i mlevenim makom. Ja sam mak samlela u mlinu za šećer i uvek koristim običan mak, nikako onaj sa već dodatim začinima (kako tamo neko može da zna šta od začina meni godi?). Lagano dodavati i brašno pa kad se testo zgusne toliko da mikser više ne pomaže, izručiti ga na pobrašnjenu radnu površinu i nastaviti s mešenjem dok ne utrošite svo brašno. Od testa formirajte kuglu i uvijte je u streč foliju. Ostavite testo da se odmori na hladnom bar pola sata. 

Ako je testo stajalo dugo u frižideru, ostavite ga na sobnoj temperaturi 5-10 minuta kako bi malo popustilo, jer je inače bukvalno neupotrebljivo za rad, toliko se stegne da ga sigurno ne možete normalno rastanjiti oklagijom. 

Radnu površinu malo pospite brašnom pa testo rastanjite na debljinu od 1/2 cm. Okruglom modlom prečnika 1,5 cm vaditi  kolačiće i slagati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Kolače vaditi dokle god ima testa. 

Peći ih u rerni prethodno zagrejanoj na 180C oko desetak minuta, treba tek malo da porumene odozdo (podvucite nož pod keks i proverite da li je pečen), keks će na dodir i dalje da bude mek ali to je u redu. Kolače iz pleha vaditi tek kad se sasvim ohlade. 

Za fil na najtišoj vatri zagrejati kiselu pavlaku sa čokoladom da se čokolada sasvim otopi, izmešajte da se fil ujednači. Malo ga prohladite, ostavite ga sa strane par minuta, pa ga sipajte u kesu od zamzivača, odsecite dno kese da bude prečnika oko 1/2 cm pa nafilujte pola kolačića. Spojite ih s drugom polovinom. Odozgo ih ukrasite ostatakom fila. 
Bilo bi fino da možete da ih ostavite na miru bar do sutradan, ali razumeću vaše nestrpljenje. Meni je zazubice pravio i miris maka dok su se kolači pekli. Mogu dugo stajati pa ih bez problema možete napraviti i par dana ranije. Takodje ih možete i zalediti, vodite računa da izmedju redova stavite parče papira za pečenje kako se ne bi zalepili, zatvorite ih u plastičnu kutiju i kada ih odledite nećete ni primetiti da su pre toga bili u zamrzivaču. 

Od ove mere dobićete oko 60-tak kolačića prečnika 1,5 cm.
P.S. Ne hvaliti se blistavim osmehom nakon grickanja ovih kolačići - blistav sigurno neće biti! 



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар