недеља, 16. април 2017.

Rolat Vikend Kuvarice

Nastao je sasvim slučajno i nenamerno, pravilo mi se nešto novo, ušla sam u kuhinju, izvukla vanglu i svesku i krenula: prvo da vidimo čime raspolažemo... aha tona bele čokolade koju mi je z(L)aova greškom kupila umesto crne, će da načnemo od gomile... jaja, pavlaka, maslac standardno, a da kora ne bude dosadna metnućemo i malo maka, ne mnogo, malo... za ubijanje monotonije uvek dobro dodje i nešto crveno u sredini, sve u svemu ništa epohalno ali opet vredno truda i vremena. Ma verujte mi na reč da je vredno! 

Potrebno je za koru:
5 belanaca
5 kašika šećera
4 kašike brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika maka (može i nemleveni)
1 kašika ulja
+1/2 dl mleka za prelivanje gotove kore

Za fil:
5 žumanaca
2 kašike šećera
1,5 dl mlečne slatke pavlake 36% mm
100 g bele čokolade
100 g maslaca
+ 200 g malina (odledjenih i dobro ocedjenih ili svežih)

Za preliv:
100 g crne čokolade
2 kašike ulja
3 kašike slatke pavlake

Rernu uključiti na 180C. Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje.

Umutiti penasto belanca pa dodavati malo po malo šećera. Mutiti dok se šećer ne rastopi a belanca treba da postanu sjajna i čvrsta. Dodati brašno prosejano s praškom za pecivo, mak i na kraju umešati i 1 kašiku ulja.  Testo izručiti u pleh, voditi računa da je jednake debljine, i peći ga na 180C oko desetak minuta, koliko da kora blago porumeni odozdo. Izvaditi ga iz pleha i lagano, pažljivo odvojiti od papira za pečenje. Zatim koru sa sve papirom uviti u rolat, pa u krpu u ostaviti da se sasvim ohladi.

Pripremiti sud za kuvanje na pari. Posebno penasto umutiti žumanca sa šećerom. Ja sam stavila samo dve kašike jer mi je čokolada bila sladja pa nisam želela da preterujem, i ta količina šećera mi je bila sasvim dovoljna. Žumanca kuvati na pari uz mešanje žicom jedno pet-šest minuta, da se sasvim zgusnu, zatim dodati čokoladu i ostaviti je da se sasvim rastopi i sjedini s filom. Fil ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti slatku pavlaku i dodati u fil. Zatim dodati i penasto umućen maslac pa sve zajedno dobro umutiti. Fil treba da bude lagan i penast.

Hladnu koru lagano ponovo ispraviti ali je ostaviti na papiru za pečenje. Ravnomerno je premazati s malo mleka ali ne dozvoliti da se kora natopi već samo navlaži, ostaviti je par minuta i onda je premazati filom. Pošto će se rolat uvijati dužom stranom (treba da bude duži a tanji), rolat ne premazivati filom do kraja već ostaviti jedno 2-3 cm nenamazana, kako kasnije pri uvijanju fil ne bi curio. Maline poslagati na jedan kraj pa rolat lagano a čvrsto uviti.



Za preliv čokoladu rastopiti na laganoj vatri, dodati ulje i slatku pavlaku pa najpre rolat premazati u tankom sloju, ostaviti ga par minuta da se glazura malo stegne a onda naneti i ostatak čokolade. Ovako pripremljena glazura je ukusna, elastična i sjajna, lako se seče i ne puca.


Rolat ukrasiti po želji i odložiti u frižider da se dobro stegne i ohladi.

Seći na parčiće debljine oko 1 cm ili deblje... mnogo deblje...



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora, Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 



Нема коментара:

Постави коментар