понедељак, 19. јун 2017.

Hleb sa ražanim brašnom


Subota, 21,20 h, Besani u Sijetlu 28. put, upravo smazala poveći okrajak taze ražanog hleba, s maslacem i džemom od višanja, mleko - ladno! Recept za leb odličan. Vrrrrrlo zadovoljna rezultatom. Toliko zadovoljna da sam prežalila onu novu majcu koju je gdin Dj. sinoć spržio novom peglom na koju JOŠ! nije navikao, Maks, Beti i Beba tako su upravo dobili novu fensi krpu za brisanje šmuljavih njuški. Rekla sam hleb? Evo i recept, nije problem... Nego, trebaće vam vremena, ovo je hleb koji se sprema laganeze, natenane, bez žurbe. A opet oduzeće vam tek pet minuta vremena. 


Potrebno je:
250 g mekog belog brašna
250 g integralnog ražanog brašna
1 dl jogurta
350 ml vode
1 kašičica suvog kvasca
1,5 kašičica soli
+ trun brašna za posipanje



U vanglicu prosejati obe vrste brašna, dodati so i suvi kvasac i sve zajedno promešati. U sredini napraviti udubljenje i usuti jogurt i vodu. Varjačom lagano mešati, obarajući ivice brašna u tečnost, sve dok ne utrošite svo brašno. Testo izručiti na malo pobrašnjenu radnu površinu i mesiti ga sve dok ne postane fino, meko, elastično. Vanglicu malo posuti brašnom, od testa napraviti kuglu i staviti je u vanglicu, preko vanglice staviti streč foliju i testo ostaviti na sobnoj temperaturi da lagano narasta naredna dva sata. Ne čačkati ga i ne bockati ga prstima. Ostaviti testo da miruje i raste....

Nakon toga testo ponovo izručiti na radnu površinu i blago ga premesiti. Pleh obložiti papirom za pečenje i prebaciti testo. Lagano ga spljoštiti pa ga dobro premazati navlaženim dlanovima. Ponovo ga ostaviti na sobnoj temperaturi da narasta još jedno sat vremena, sada treba da se udvostuči.

Rernu zagrejati na 180C i staviti hleb da se peče otprilike 40-45 min. Gotov je kada ga izvadite iz pleha i kucnete ga odozdo, a on zvuči šuplje. I lagan je kad ga podignete. Što bi baba rekla: Pečen je kad se ispeče! Kad ste već ustanovili da je pečen, izvadite ga iz pleha, uvijte ga u suvu krpu i ostavite da se prohladi.

Ovo je hleb tanke a hrskave korice i divne, meke sredine. Ako ga, nekim čudom ne pojedete isti dan, odličan je i sutradan. A ako ste napravili duplu meru pa preostalo i za treći dan, e onda je super za bruskete sa paradajzom. Pa vi sad vidite... <3<3<3.



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima.

Нема коментара:

Постави коментар