среда, 21. јун 2017.

Rum torta

Nekada davno, jaaaaaakoooooooo davno, ovo je bila obavezna torta uz nedeljni ručak. Mama ju je spremala uz dodatak sezonskog voća - jagode, maline, banane... Nisam je jela bar jedno trideset godina, a od kako sam je se setila, stvari su se drastično izmenile! 

Kora:
5  jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
1 pakovanje praška za pecivo

Preliv:
3 dl hladnog mleka
1 kašika šećera
1 pakovanje vanil šećera (1/2 šipke vanile)
po ukusu rum

Fil: 3 jajeta
7 kašika šećera
5 kašika brašna
1 pakovanje vanil šećera (1/2 šipke vanile)
7 dl mleka
100 g maslaca
2 dl mlečne slatke pavlake



Prvo pripremiti preliv i fil.

Preliv: u 3 dl hladnog mleka dodati 1 kašiku šećera, 1 pakovanje vanil šećera i ruma po ukusu (oko 5 kašika kod mene).

Fil: Blago umutiti 3 cela jajeta koliko da se razbiju, dodati 4 kašike šećera, jedno pakovanje vanil šećera i 5 kašika brašna. Mutiti da se brašno razbije pa dodati 1 dl hladnog mleka. Ostatak mleka (6dl) staviti da se kuva u posudi za kuvanje na pari i dodati 3 kašike šećera. Dodati umućena jaja i kuvati uz stalno mešanje žicom dok ne dobijete redji krem (oko desetak minuta). Krem treba da bude redji od pudinga. U toplo dodati 100 g maslaca i promešati da se rastopi i ujednači sa ostatkom fila. Fil pokriti folijom i ostaviti da se ohladi.

Za koru: Rernu zagrejati na 175-180C. Pleh dimenzija 25x35cm obložiti papirom za pečenje. Razdvojiti žumanca od belanaca u dve posebne posude za mućenje. Umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika sećera. Posebno umutiti 5 belanaca i lagano umešati u žumanca. Prosejati 5 kašika brašna sa jednim pakovanjem praška za pecivo i dodati u testo, lagano mešajući dok se sve ne ujednači. Testo izručiti u pleh i peći 20-25 min dok fino ne porumeni.


Izvaditi ga iz pleha, pažljivo ukloniti papir i ostaviti da se kora malo prohladi. Koru najpre iseći po širini na pola, zatim jednu polovinu iseći po dužini a drugu polovinu po širini na trake debljine do 1 cm (kao na slici).

Tortu je potrebno slagati u neki dublji sud, četvrtastu djuvečaru, manji pleh (veličinu odrediti na osnovu isečene kore) ili nešto slično. Ja sam koristila vatrostalnu posudu, pravougaonu, dim. 18x30cm. Prvo na dno staviti duže trake kore sečenom stranom na gore (baciti pogled na sliku), natopiti ih sa 1/2 količine mleka s rumom a zatim naneti 1/2 fila. Preko fila složiti kraće trake popreko, takodje sečenom stranom na gore, i njih natopiti mlekom i naneti ostatak vanil krema. Odozgo tortu premazati umućenom slatkom pavlakom. Tortu ostaviti u frižideru bar 5-6 sati pre služenja - najbolja je kada je jako hladna.

Ovu tortu mama nije izručivala iz činije/pleha na tacnu ali može i to da se izvede ako vam je tako poslužena torta draža. U tom slučaju bih preporučila da se činija, pre slaganja torte, obloži streč folijom, složenu tortu ostavite u frižideru da se dobro stegne pa je preručite na odgovarajuću tacnu. Zatim celu tortu premažite umućenom slatkom pavlakom.


Ovo je torta solidne veličine, bez problema je dovoljna za desetak osoba, verovatno i više. U svakom slučaju uvek možete ispeći dve kore a količinu preliva i fila duplirati i imati džambo rum uživanciju. 



U tortu možete staviti i sezonsko voće. Ja sam uz tortu služila seckane sveže breskve i šljive iz kompota (sa šljivama mi je bolja kombinacija!).

Ovo je jedna od onih torti koja teško da može da se iseče "pod konac" ;)  <3<3<3



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар