понедељак, 10. јул 2017.

Laganeze letnja salata

... iliti Lichte zomersalade na niskozemskom :)) , kod nas nikad nije salata već komplet letnji ručak! Ili večera ako s posla stižete kasno... 

Sastojci, za jednu osobu:
80 g testenine fusili
1 paradajz
jedna minijaturna glavica crnog ili ljubičanstvenog luka
50 g pršute, pečenice ili slične suvine
jedno tvrdo kuvano jaje
1 dl slatke pavlake, mlečne, 36% mm
biber
standardno bosiljak
obavezno kašika-dve maslinovog ulja
malo rendanog parmezana



Testeninu obariti po uputstvu sa pakovanja. 80 g po osobi je više nego dovoljno, pa sad ako ste baš gladni dodajte još malo preko.

Malecku glavicu crnog ili ljubičastog luka (lepši je ljubičasti ali meni zafalilo) iseckati na tanka rebarca.

Paradajz očistiti od semenki i iseckati na kocke veličine zalogaja.

Tvrdo kuvano jaje iseći na osmine.

Tanko sečenu pršutu samo malo iskidati rukama.

Kuvanu testeninu izručiti u cediljku, isprati pod mlazom hladne vode i ocediti. Sipati u činiju. Dodati 1 dl slatke mlečne pavlake, promešati, dodati luk, paradajz, pršutu, kuvano jaje, biber i listiće bosiljka. Opet izmešati i ostaviti na hladnom bar jedno pola sata kako bi se svi ukusi lepo povezali. So nije potrebna jer je testenina već kuvana u slanoj vodi.

Pred služenje salatu preliti s kašikom-dve maslinovog ulja i posuti s malo rendanog parmezana.

Ovo je mera za jednu osobu pa količine sastojaka množite i delite po želji! Isprobana je i sa integralnim fusilima, podjednako dobra. Umesto slatke pavlake možete koristiti i klasičnu kiselu pavlaku - količinu prilagodite sopstvenom ukusu, a salata će imati onaj kremasti izgled. Pa sad, ko voli - nek izvoli!

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар