четвртак, 17. август 2017.

Ljutenica

Pre par godina zatražih recept za ljutenicu od svoje svekrve, ona ga izdiktira, ja napravim, dragi proba i kaže - Nije ljuto! E ja ga onda zaljutim! Te ajvar mu nije dovoljno ljut, te pasulj nije dovoljno ljut, a onda i ljutenica nije dovoljno ljuta... izgleda da u našoj kući samo domaćica ljuta. Ma preljuta!!! 


Potrebno je:
1 kg crvene paprike, što mesnatije
1/2 kg ljutih crvenih papričica, onih dugačkih  (naravno da može i manje, ali ne preporučujem i
više!)
1/2 kg šargarepe
1,5 dl ulja
5 čenova belog luka
2 lista lovora
so i biber po ukusu
5 kašika sirćeta /vinsko ili obično alkoholno



Papriku oprati, obrisati i staviti da se peče (roštilj, plotna, rerna - kako god). Kad kažem paprika onda mislim i na onu slatku i na onu ljutu. Pečenu odmah stavljati u šerpu, poklopiti i ostaviti da se ohladi i dobro potpari kako bi se lakše oljuštila. Verujem da svako ima svoj način za ovaj korak, pa tako i odradite.

Obe vrste paprika oguliti i očistiti od semenki. Nikako ih ne prati, ispirati, na silu cediti! Samo ih ostaviti da malo otkaplju a onda uh staviti u blender i na kratko ga uključiti par puta. Treba da se dobije grubo mlevena smesa. Ako ste baš raspoloženi za posao, onda jednostavno svu papriku iseckajte sitno i to je to. Ako mislite da je pola kilograma ljute mnogo, smanjite njenu količinu ali povećajte količinu slatke.

Šargarepu očistiti i narendati na sitno rende.

U šerpi zagrejati 1,5 dl ulja, ja sam koristila suncokretovo, i dodati papriku i šargarepu. Pržiti na tihoj vatri dva-tri minuta. Beli luk iseckati na najtanje moguće listiće i dodati ga u papriku. Dodati 2 lista lovora.

Kuvati uz mešanje sve dok ne ispari tečnost, ne traje to dugo, sve ukupno možda 15-20 minuta, zavisi od toga koliko je tečnosti bilo u paprikama i šargarepi. Na kraju kuvanja dodati so, biber i sirće. Promešati još par puta, skinuti s vatre i odmah sipati u prethodno zagrejane tegle. Odmah staviti poklopce, dobro ih zategnuti i sve vratiti u toplu isključenu rernu da se lagano hladi.
Obično ostavim da tako prenoći i tek sutradan smestim u ostavu.

Najbolje je koristiti teglice od 250-300 g. Prilično je ljuto tako da će vam i ta jedna trajatiiiiiii.... 

Otvorenu teglu čuvati u frižideru.
Ovako spremljenu ljutenicu možete koristiti kao namaz ili kao dodatak jelima. Ja je obavezno dodam u Urnebes salatu <3<3<3




Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар