петак, 29. септембар 2017.

Smorandž bombice

                                                                                  Photo by Maja Fligić, dec. 2017.


Suve smokve i pomorandže ;) ...onako baš starinske kuglice, bez brašna i masnoće. 

Sastojci:
250 g suvih smokvi
2 pomorandže srednje veličine
100 g mlevenih oraha
150 g prah šećera
75 g čokolade
100 g suvog groždja
1 pak vanil šećera
kristal šećer za valjanje kuglica





2 cele pomorandže (blago vama koji imate one bio, a mi ostali smrtnici potopićemo ih na 2-3 sata u rastvor sode bikarbone i još ih dodatno izribati sodom) iseći na četvrtine ili još bolje osmine, složiti na tacnu i staviti u zamrzivač da se sasvim zalede.

Izvaditi ih i samleti ih na mašini za meso. Zajedno sa pomorandžama samleti i 250 g suvih smokvi i 100 g suvog groždja. Sve staviti u vanglicu pa na toplo mesto da dobije sobnu temperaturu.

Kad se sve lepo zgrejalo dobro izmesiti rukom, dodati 100 g mlevenih oraha, 150 g prah šećera, 1 pakovanje vanil šećera i na kraju 75 g otopljene čokolade. Baš zbog ove čokolade se i čeka da se pomorandže zgreju jer u protivnom otopljena čokolada na zaledjene pomorandže = muka živa!

Sve ste to lepo izmešali i izgnječili rukom, probali ste da napravite jednu kuglicu i ustanovili da to neće da ide jer je smesa malo redja - jednostavno dodajte još šaku-dve oraha a ako ste slabi sa orasima dodajte mleveni keks (plazma ili petit beure). Zavisi od veličine pomorandži i koliko su sočne a i od toga koliko su smokve suve. Ovo mi se inače retko desi ali i kad se desi onda dodam tek šaku oraha ili keksa i bude taman. Kuglice i treba da budu u startu malo mekše, tek koliko da se formiraju i da ne gube oblik, ionako im sleduje sušenje.

Oblikujte kuglice, uvaljajte ih u kristal šećer, stavite ih u korpice i ostavite u prohladnoj prostoriji da se suše dan-dva.

Zavidim vam na svakom zalogaju...<3<3<3 volim...

                                                                                  Phtoto by Maja Fligić, dec. 2017.


                                                                                 Photo by Maja Fligić, dec. 2017.

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар