четвртак, 16. новембар 2017.

Čokoladne bombice s kikirikijem


...ili s nečim drugim! Onaj ko je probao Mramorni rolat  sigurno je i sam pomislio kako se ta smesa može iskoristiti i za neke druge poslastice. Bombice recimo. Tako su i ove moje Čokoladne s kikirikijem nastale sasvim slučajno. 

(Sad sam u tekstu, koji je inače izbrisan pre dva minuta, pokušala da objasnim sticaj okolnosti koji me je doveo do ovih bombica, ali sam posle pet predugačkih rečenica sa po bar četiri zareza u svakoj, ustanovila da čitava priča nema ni kraja ni konca, te ko će sve to pohvatati kad ni meni samoj nije najjasnije, i tako sve to izbrisah :) ) 

Dakle, bio je jednom neki sticaj okolnosti koji je doveo do ovih bombica, pa da ne dužim, eto i Arandjelovdana, može da se desi da vam i ovaj recept zafali, i takoooooo...


Čokoladne bombice s lešnicima umesto kikirikija! 

Kao i za Mramorni rolat i ovde su vam potrebni potpuno isti sastojci te vam je za testo potrebno sledeće:

4 jajeta
200 g prah šećera
200 g brašna
1 pakovanje praška za pecivo
 5 kašika vrele vode

 Fil:
 250 g maslaca
100 g čokolade
200 g prah šećera
50 g pečenog, oljuštenog, neslanog kikirikija
1 pakovanje vanil šećera
1 jaje
1 kašika ruma

 Preliv:
150 g čokolade
5-6 kašika ulja
20-tak grama maslaca

Za posipanje:
50-tak grama seckanog kikirikija

*** Na dnu recepta je napomena ukoliko želite da ih pravite s lešnicima!

Rernu uključiti na 180C. Pleh dim. 25x35 cm obložiti papirom za pečenje. Umutiti belanca, dodati prah šećer, kad se šećer rastopi dodati žumanca. Brašno promešati s praškom za pecivo i lagano dodati u testo. Na kraju umešati  5 kašika vrele vode. Mutiti još jedno desetak, petnaest sekundi pa izručiti u pleh. Koru peći na 180C petnaestak minuta, da blago porumeni a ivice se odvoje od pleha. Pečenu koru izvaditi i ohladiti pa je izdrobiti, usitniti.

Na suvom tiganju ispeći 100 g neslanog, sirovog kikirikija. Skinuti s vatre i ostaviti da se ohladi. Zatim mu pažljivo ukloniti ljusku/braon opnu. 50 g kikirikija samleti a 50 g iseckati na sitno.

Na sasvim tihoj vatri zagrejati maslac, prah šećer i čokoladu, da se rastope. Dodati jedno celo jaje i brzo ga umutiti u smesu. Pustiti da se fil zagreje ali ne i da provri, dovoljno je da bude jako toplo ali ne i vrelo, tek toliko da jaje bude termički obradjeno. Skloniti s vatre i dodati vanil šećer i  mleveni kikiriki i na kraju usitnjenu koru i rum. Sve izmešati da se smesa ujednači i ostaviti da se malo prohladi. Zatim sve dobro izmesiti rukom, potrebno je da se usitnjena kora sasvim umeša u fil i "nestane". Od te mase praviti kuglice veličine sitnijeg oraha. Kuglice ostaviti da se savim ohlade i stegnu. Što se ovih bombice tiče, kad god ih pravim imam želju da ostanu onako neravne, skroz rustične.

Na tihoj vatri otopiti 150 g čokolade, dodati ulje i maslac i dobro izmešati. Ukoliko je potrebno dodati još malo ulja, čokolada treba da bude sasvim tečna i da se lepo preliva preko kuglica.

Svaku kuglicu staviti na viljušku i preliti je čokoladom iznad šerpice. Blago otresti višak čokolade i bombicu odložiti na tacnu obloženu papirom za pečenje. Odozgo posuti seckani kikiriki. Kad se čokolada sasvim stegne, kuglice pažljivo odvojiti od papira, ukloniti višak čokolade na dnu pomoću nožića i po želji ih staviti u minjon korpice.


Od ove mere dobićete oko 100 bombica, što je za nepoverovati! Količina potrebne čokolade za preliv može da varira u zavisnosti od gustine, meni je retko trebalo više od navedene količine.

Kod ovog kolača mi se svidja što ima bezbroj varijanti, možete ga praviti s pečenim lešnikom, dodavati različite začine u fil, odličan je s kandiranom koricom pomorandže ili limuna... ma samo pustite mašti na volju!

Čokoladne bombice s lešnicima umesto kikirikija!


Ako vam je kojim slučajem palo na pamet da skratite postupak pripreme tako što ćete umesto biskvita koristiti mleveni keks, moram da vas razočaram - rezultat će biti drastično drugačije bombice. Upravo zbog biskvita ove kuglice su lagane, sredina im je meka dok su one od keksa nekako teže, suvlje i nekako...kako to da kažem...  ako se setim te reči, dodaću je kasnije... ma jednostavno nisu tako lepe kao s biskvitom i tačka!!! Ta bar ovaj nije problem napraviti! 😃


Ako ste u frci s vremenom, možete ih napraviti i zalediti ali bez glazure, onako golišave, kad vam zatrebaju pustite ih da se odlede na sobnoj temperaturi pa ih onda prelijte čokoladom. Možete ih zalediti i prelivene ali čokoladna glazura ne izgleda baš reprezentativno nakon što se odledi.


I dalje ne mogu da verujem da smo debeli i ja satrli 100 bombica za... ma šta vas briga za koliko sati...
Curiosity Killed the Cat! <3<3<3

*** Napomena: ukoliko želite da ih pravite s lešnicima umesto kikirikija, evo ja sam to ovako:
- sve potpuno isto, ali umesto 50 g kikirikija u fil sam stavila 200 g pečenog, mlevenog lešnika.
Da fil ne bi bio pregust a kasnije kad se stegne i suv, jedan deo biskvita nisam ubacila u fil, recimo da sam ostavila deo kore u širini od 2 cm i u dužini od 20 cm (jedna šnita odsečena od kore). Vi to možete i odokativno, dodajte onoliko biskvita da mogu da se oblikuju kuglice, ostatak jednostavno pojedite :)

Čokoladne bombice s lešnicima umesto kikirikija

Čokoladne bombice s lešnicima umesto kikirikija! 


Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svakao neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар