среда, 29. новембар 2017.

Super sočna piletina a la Maja


Da malo presečem one silne kolače, konačno nešto konkretno, ručak, meso!

Moram priznati da sam sa ovim receptom mnogo rizikovala. Naime, mere su odokativne što je ravno blasfemiji, te ovoga otprilike, onoga može a i ne mora, a ako imate dodajte... ma katastrofa! E, a sad se pitate što onda stavljam takav recept, jelda? Znate, Maja je prilično nezgodna žena, što na umu - to na drumu, što i nije na umu - ona to po drumu, brži jezik od pameti i sve ostalo tome slično na gomilu da stavite, nećete pogrešiti. Pa da joj se ne zamerim, i malo pod kožu da joj podiđem, napravila sam jedan od njenih detaljnijih i podrobnije objašnjenih recepata 😂😂😂. 

(Originalni recept) 

Potrebno je za četiri osobe:
- 4 puta po batak sa karabatakom, ako su manji onda više komada, onoliko koliko mislite da će biti dovoljno za četiri osobe (i eto, na prvoj stavci se javljaju problemi s merama :) )
- brašno, po potrebi (katastrofa)
- aleva paprika, po potrebi (nemam reči)
- ulje, po potrebi (užas!)
- so i biber, logično po potrebi
- kod Maje stoji i vegeta (ili svi oni suvi začini koje zovemo tim imenom) ali ja nisam stavljala i ništa nije falilo
- ali sam zato stavila pored aleve paprike i jednu kašičicu dimljene mlevene paprike
- i malo suvog peršuna jer mi je Maks dragi letos par puta zapiškio onaj čuperak svežeg u bašti
- jedna glavica crnog luka, e sad počinjemo s onim "može a i ne mora", ja jesam
- jedna-dve paprike, može a i ne mora, ja nisam
- koji krompir - može a i ne mora, nisam imala
- koji čen belog luka - može a i ne mora, 'tela al' zaboravila :)



Svu ovu silu od sastojaka ja sam pripremala u velikoj zemljanoj đuvečari, može i u plehu, vatrostalnoj posudi, vala u bilo čemu samo da nije džezva jer u nju četiri bataka s karabatacima ne mogu da stanu.

Svako parče piletine premazati uljem, posoliti, pobiberiti, posuti peršunom. Meso možete ostaviti da odstoji par sati u frižideru, ali ako žurite onda preskočite. U tanjiru pomešati brašno i alevu papriku i meso dobro uvaljati u ovu smesu.

U đuvečaru uliti malo ulja (može i masti) i jednu šolju vode pomešane s malo brašna i aleve paprike. Preko toga poređati crni luk isečen na tanke kolutove, a i ostatak povrća što ste planirali (kod mene bilo i par šnitica sušenog paradajza, može i sveži). Ušuškati i piletinu. Sve posuti s malo dimljene mlevene paprike, soli i bibera.


Ako đuvečara ima poklopac, ona poklopite. Ako nema, onda prekrijte alu folijom. Peći na 200°C  jedno dvadesetak minuta tako pokriveno, dok meso ne omekša, a onda otkriti i ostaviti da se meso zapeče a tečnost ispari i sos se zgusne. Tokom pečenja meso bar jednom okrenuti da bi se zapeklo sa svih strana.


Služiti uz prilog po želji, da l' pire krompir, da l' rižoto, da l' makarone, grašak, šta god, samo prelijte močom.
Kod nas bio rižoto al' se na slikama ne vidi jer smo imali goste na tom ručku, a gosti ne voledu i ne razumedu potrebu domaćice da ručak prvo uslika, pa tek onda da ga na sto metne. <3<3<3

P.S. Majo, piletina prva liga, dragi rekao da opet pravim 😉😜

Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 







Нема коментара:

Постави коментар