среда, 13. децембар 2017.

Nugat torta


Ili što bi rekli Lešnik torta s filom od lešnika 😄 To se dobije kad se udruže fejsbuk prije pa se recept za fil ukrade odavde a recept za koru odande i eto super tortice! Moram priznati da su me iznenadile brzinom dejstva, ma ni minut nije prošao od kako sam pitala kako one prave nugat krem kad su krenule da bombarduju što pitanjima, što svakojakim receptima i savetima. Naravno da je bilo i onih koji su ceo postupak pokušali da miniraju ali sve uzalud, a prepoznaće se već 😜😜. Na kraju je pobedio recept za nugat koji je poslala Goga, nepotpun, bez rodoslova 😏, ali šta su nepotpune mere za dobru kuvaricu do samo izazov 😂😂😂! 

Nugat krem:
150 g pečenog, oljuštenog lešnika
0,5 dl mlečne slatke pavlake
1 dl mleka
200 g tamne čokolade
100 g mlečne čokolade
120 g maslaca
2 kašike prah šećera
1 pakovanje vanil šećera

Kora (originalni recept) :
7 jaja
200 g šećera
150 g maslaca
100 g čokolade
150 g lešnika (u originalu oraha)
60 g brašna
1 kašičica praška za pecivo



Pravougaoni pleh dim. 35x25 cm obložiti papirom za pečenje. Rernu uključiti na 180C.

Prosejati brašno s praškom za pecivo i sve pomešati s mlevenim lešnicima. Rastopiti zajedno čokoladu i maslac pa ih skloniti s vatre da se prohlade. Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti penasto, da budu čvrsta na dodir. Pri kraju mućenja dodajte prstohvat soli. Žumanca umutite sa šećerom, da pobele, dodati prohladjeni rastopljeni maslac sa čokoladom, sve dobro umutiti mikserom pa dodati i brašno sa praškom za pecivo i lešnicima. Na kraju pažljivo varjačom umešati belanca.



Testo izručiti u pleh i peći na 180C oko pola sata, proveriti čačkalicom da li je pečeno. Gotovo izvaditi iz pleha sa sve papirom za pečenje i ostaviti da se sasvim ohladi. Koru preseći vodoravno na pola a zatim i po dužini, treba da se dobiju četiri trake dužine 35 cm i širine 12,5 cm. Ne plašite se ovog sečenja kore, odlično se seče ako je naravno propisno hladna, gotovo da mrve nema kad se seče, a opet savršeno je kompaktna da se neće raspasti kad je podignete (što mi je inače ravno noćnoj mori!)

Lešnik ispeći, očistiti od spoljne ljuske i samleti u blenderu tako da se dobije gusta pasta (potrebno je mleti ga jedno desetak minuta s prekidima da se smesa skine sa stranica blendera i da blender dane dušom).

Otopiti maslac, dodati mleko i slatku pavlaku, šećer, u zagrejano dodati obe vrste čokolade i na kraju umešati pastu od lešnika i vanilu. Sve kuvati na tihoj vatri jedno minut-dva, koliko da se smesa zgusne. Ostaviti da se ohladi a onda umutiti mikserom. Fil će postati lagan i penast. 


Kore nafilovati kremom a tortu i sa strane i odozgo pemazati tankim slojem fila.

Za glazuru zagrejati 1 dl slatke pavlake pa dodati izlomljenu čokoladu. Skloniti s vatre i mešati da se čokolada sasvim rastopi. Ostaviti da se malo prohladi pa preliti tortu. Tacnu s tortom blago udariti o sto kako bi se čokolada ravnomerno slila na stranice torte. Odozgo je možete ukrasiti kako god želite, ja sam jedan deo ganaš kreme sipala u kesu za zamrzivač, probušila čačkalicom rupicu u čošku i onda šarala. Torticu takodje možete posuti krupno seckanim pečenim lešnikom. U nedostatku slatke pavlake koristite običnu, kiselu pavlaku: čokoladu rastopite s dve kašike ulja, parčencetom maslaca i pola čaše kisele pavlake, i to je to! 

Ako želite da pravite okruglu tortu, koristite kalup prečnika 23-24 cm. Sve mere su nepromenjene, samo ćete koru seći vodoravno na dve (ili čak i tri kore!), fil takodje podelite na dva dela. Za klasičnu pravougaonu tortu dimenzije 25x35 cm pecite dve iste kore i napravite duplu meru fila. Obe kore iseći vodoravno da dobijete četiri. Ne znam šta više pametno da vam kažem što se pravljenja ove tortice tiče. To bi bilo to. 

I da, ostavite je da odstoji pre sečenja, najbolje bi bilo da prenoći u frižideru. Nije to samo da bi se fil stegao i da bi se torta lakše sekla, već i da se svi ukusi lepo spoje. 

P.S. Žao mi je da nemam presek ove torte ali bila je gošća na jednom rodjendanu. Ali biće i toga. <3<3<3



Copyright by Vikend Kuvarica. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 


Нема коментара:

Постави коментар