среда, 7. фебруар 2018.

Čorbast pasulj za kuma Peru


Eee moj kume, pa zar je dotle došlo, recept za čorbast pasulj da ti pišem?! Oženio si Ruskinju, sad zumbaj taj boršč, al' s pogledom na lepotinju od žene! I šta kažeš, jede ti se pasulj a nikad nisi kuvao, a kod mene ovde svega i svačega samo nema onoga što tebi treba... leeeepo, bogami... ne znam samo što ti ovo pišem, ne znam da li tamo u tom Permu uopšte možeš naći domaće dimljene kolenice, butkice i ostale "grozotice" koje idu u čorbast pasulj. Ali evo, obećavam ti, sledeći put kad dodješ, ovde kod nas te pasulj sigurno čeka! Nije da ti nešto zameram, ali i  prošli put sam ga skuvala da imamo za tri dana, a onda ti došao neplanirano, pa nam potrajao čitav jedan... mislila sam da će sutradan Nada Macura o tebi da izveštava u Jutarnjem programu kao o prvom nesrećnom slučaju nastradalom od pasulja... ali tvoja nejaka pleća od sto deset kila dobro su podnela taj teret! Dobro de, evo ti i recept u sitna crevca, onako kako si tražio, al' da javiš kako je ispao. 

Potrebno je za tebe samog ili sve ukupno za 8 osoba:
300 g pasulja (ja ovde turim "Gradištanac", beli sitniji pasulj,  ti tamo metni koji ima i šta ima)
500 g crnog luka (to znam da imaš)
2 šargarepe srednje veličine
dimljena svinjska kolenica, može i butkica od nekih 500-600 g, ako ne stavljaš ostalo meso onda može i ona od 1,5 kg
300-400 g dimljenih rebara
malo slaninice seckane na krupne kocke
po ukusu so i biber
2 kasike masti (ulja ako baš mora, ne znam ima li masti tamo kod vas)
2 kašike brašna
1 kašičica mlevene crvene slatke paprike, iliti aleve
1-2 lista lovora
4 dl soka od paradajza (najbolje domaći, ali to već ne moram da ti govorim i na muku ti stajem hahaha)



Slušaj sad 'vamo, ne mogu ti sto puta ponavljati: pasulj pretrebi od loših zrna i nečistoće, stavi u neki sud i nalij vodom, ladnom. Ostavi da prenoći, ili bar da odstoji dva-tri sata, a zatim vodu prospi. Pasulj će da nabubri i tako ćeš skratiti vreme kuvanja, ali šta još i time da te zamaram, radi kako ti se kaže i ne zapitkuj samo a što ovo, a što ono, a što tako a ne ovako, dosadan si!

Kad budeš kupovao tu kolenicu, dokolenicu, butkicu, šta već nadješ, zamoli mesara da ih preseče na pola, pre će se skuvati. Svo mesište stavi u odgovarajući lonac, nalij vodom da ogrezne (to ti na francuskom znači da voda treba da prekrje meso) i kuvaj desetak minuta. Zatim prospeš tu vodu ( ja se na taj način tešim da sam tako izbegla sve one loše stvari kojima je tretirano meso). Ako nabaviš domaće dimljeno računaj na to da je potrebno više vremena da se skuva (a sigurno ne želiš kuvan pasulj sa nekuvanim mesom ali zato uvek može da prodje raskuvano meso u kuvanom pasulju!). U tom slučaju kuvaj ga sve dok meso potpuno ne omekša, ali vodu ne bacaj, u njoj nema hemije. 

Iseckaj 500 g crnog luka, kako god, samo ga iseckaj da ostaneš živ posle toga. Isto tako iseckaj i šargarepu. I jedno i drugo dodaj u pasulj, dodaj i meso sa sve kostima, ne zaboravi slaninicu, onda i 4 dl domaćeg kuvanog paradajza (boli, a?), 1-2 lista lovora. Nalij vode koliko da sve ogrezne (vidi u prethodnom pasusu šta to znači) i jos 2 prsta preko (dva kuvarska a ne dva alkoholičarska). Ako si kuvao  onu domaću kolenicu, iskoristi 1/2 vode koja je ostala pa njome nalij pasulj, greota je to sve prosuti!)

Koliko će se pasulj dugo kuvati zavisi od samog pasulja. Kuvaj ga na srednjoj vatri (kod mene 2 od 3), koliko da vri ali da ne kipi, oko jedan do jedan ipo sat. Stavi poklopac da ne trošiš struju bez veze. Po potrebi dolij još vode. Izvadi par zrna na kašiku i probaj - zrna moraju da budu sasvim meka, ali ne smeju da se raspadaju.

Napravi zapršku tako što ćeš u tiganju zagrejati 2 kašike masti (ili ulja) i dodati 2 kašike brašna. Brašno propržiti koliko da malo požuti, skloniti sa vatre i dodati 1 kašičicu aleve paprike. Vodi računa da paprika ne pregori, groznog je ukusa a i izgleda. Promešaj koliko da se razbiju grudvice i odmah sipaj u pasulj. Imaš i zdraviju varijantu zaprške, ne znam koliko ti to u životu znači na sav taj zeleniš koji ti Nastja sprema, ali evo ako nekad poludiš pa zaželiš: 2 kašike brašna razmuti u malo hladne vode i to nalij u pasulj. Efekat je isti, ali na žalost ukus je bolji sa onom prvom, ali to već sigurno znaš!

Pasulj kuvaj još desetak minuta na tihoj vatri uz povremeno mešanje, da bi se izgubio ukus brašna. Pre nego što posoliš probaj, možda so i nije potrebna. Biber dodaj po ukusu. Ako 'oćeš dodaj i ljutu tucanu papriku, ili svežu ljutu, ili pečenu ljutu... ljuto fino otvara apetit...


Ovo ti je količina dovoljna za dva ručka za 3-4 gladne osobe. Ti vidi šta ćeš i kako ćeš. Uz ovo crni luk kad Nastja nije kod kuće, u protivnom zimi kiseli kupus ili s proleća zelena salata. Ili neka druga salata, toga bar tamo ima kolko oćeš! Tanjir se obavezno omaže parčetom leba na kraju, inače se ne računa da si jeo čorbast pasulj!

Ljubi te tvoja kuma! Za kuma ne brini, ne dam ja da se on meni ispusti! <3<3<3


Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар