среда, 18. април 2018.

Dunavski valovi


Ovo je jedan od kolača koji sam davno stavila na spisak za pravljenje a nikako nije dolazio na red. Sve se nešto nije dalo. Ali onda Maja pritisla da napravim opet nešto po njenom, malo joj bilo što sam se namučila s onim polovičnim receptom za "papriciranu" piletinu, nego zapela svaki božji dan, pravi pa pravi! Pogledam recept za Valove i odmah krenem kako bih ja to po mom, te ovde bih ja vanil krem, te što bih natapala koru sokom, te ja bih tu više kakaoa da to bude onako tamno... i onda shvatim: de da se baksuzu zameram, pravim od a do b sve po njenom receptu kako je napisala, pa kud puklo da puklo. I tako i bi! Valove napravila dok je pre mesec i kusur padao onaj poslednji sneg u sezoni, taman potrošila veliku kesetinu marela iz zamrzivača, i lepo smo se debeli i ja zasladili taj vikend. A s obzirom da je kolač više nego izdašan, zasladio se i komšiluk. Beti i Beba podelile jedan okrajak pa posle cmoktale po kući pola sata! Sve u svemu, svi smo uživali a ja, i pored toga što znam ZNAAAAM da će ona Maja sad da likuje, ipak moram da recept pohvalim i da ga preporučim. Od srca. Grrrrrrrrrrrrrrrr!!!

Potrebno je za testo:
3 jajeta
12 kašika šećera
15 kašika ulja
15 kašika mleka
15 kašika brašna
1 prašak za pecivo
malo kakaoa + 3 kašike mleka

Za fil:
7 dl mleka
2 pudinga od vanile (80 g)
6 kašika šećera
150 g maslaca
bar 1/2 kg višanja, mogu iz zamrzivača ili iz kompota, a mogu i sveže ;)

Čokoladni preliv (ganaš)
200 ml mlečne slatke pavlake 36% mm
200 g čokolade za kuvanje



Ipak sam nešto morala po mom: prvo sam kuvala fil pa onda pripremila koru ;)


Dakle, 1/2 l mleka staviti da se kuva na tihoj vatri ili u lončiću za kuvanje na pari. U ostatak mleka dodati puding i šećer, dobro izmešati pa izručiti u vrelo mleko. Kuvati kao i svaki drugi puding, treba dobro da se zgusne. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Fil možete prekriti streč folijom pa tako ostaviti da se ohladi ili ga ohladiti uz češće mešanje kako se ne bi uhvatila pokorica. U hladan fil dodati 150 g umućenog maslaca.

Za razliku od Maje koja je koru pekla u hladnoj rerni, ja preporučujem da se rerna najpre uključi da se zagreje na 180C pa tek onda staviti koru da se peče. A za koru najpre dobro umutiti belanca, zatim dodati šećer, mutiti da se šećer rastopi pa dodati žumanca, umešati ulje, mleko i na kraju dodati i brašno prosejano sa praškom za pecivo.


Od testa odvojiti 1/2 i u to dodati malo kakaoa, recimo jednu ravnu kašiku (ili malo više ;) ) i 3 kašike mleka. Tamno testo trebalo bi da bude iste gustine kao i žuto, pa zato to mleko...

Pleh za pečenje dimenzija 25x35 cm dobro podmazati uljem i posuti brašnom, višak brašna istresti iz pleha. Ili pleh obložite papirom za pečenje. Izručiti prvo žuto testo pa ga peći jedno desetak minuta, koliko da površina na dodir bude tek malo čvrsta. Zatim izvaditi iz rerne, preko žutog testa posuti ocedjene višnje a preko višanja preliti tamno testo. Sve zajedno vratiti u rernu i peći još jedno 35-45 min, proveriti čačkalicom da li je testo pečeno.


Pečeno testo preliti sokom koji su višnje pustile pa ostaviti da se sasvim ohladi. Preko testa sipati fil od vanile i poravnjati.

Za ganaš krem slatku pavlaku zagrejati skoro do vrenja. Čokoladu izlomiti na kockice i preko preliti vrelu pavlaku, mešati da se čokolada sasvim rastopi. Po potrebi vratiti na ringlu da bi se dobila odgovarajuća gustina. Ganaš preliti preko vanil krema pa kolač staviti u frižider da se dobro ohladi.

Može se seći već posle sat-dva, odličan je hladan. Kome ne smeta, može da ga jede i direktno iz pleKa. <3<3<3

Ovde je Majin recept za Dunavske valove na još jedan način ;)



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 





Нема коментара:

Постави коментар