уторак, 8. мај 2018.

Fokača / Focaccia / Pogača na italijanski način


Ovo je pogača u kojoj gdin Dj. posebno uživa, za doručak samo parče fokače i jogurt i njemu dosta. Ja volim svaki svež hleb umočen u maslinovo ulje sa začinima, uz parče dobrog sira to mi je posebna poslastica. 

Potrebno je:
250 ml mlake vode
1/2 kašičice šećera
10 g suvog kvasca
1 kašičica soli
2 kašike maslinovog ulja
450-470 g mekog belog brašna

Za posipanje:
krupna so
sušeni peršun
beli luk (sitno seckani svež ili u prahu)
parmezan
sušeni paradajz
(sve količine su po želji)

Za premazivanje:
maslinovo ulje



Ono što mi se posebno svidja kod ove vrste hleba je da ga možete posuti čime god želite, šta god da volite... u osnovi dovoljno je posuti solju i ruzmarinom. Dobro maslinovo ulje se podrazumeva.

U mlaku vodu dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti par minuta da se kvasac aktivira, da se  zapeni.

Prosejati brašno, pomešati ga sa solju, u sredini napraviti udubljenje, usuti maslinovo ulje i kvasac. Zamesiti testo tako što ćete ivice brašna lagano obarati u tečnost, dok se svo brašno ne utroši. Testo izručiti na radnu površinu i nastaviti s mešenjem sve dok ne postane elastično i glatko. Umešeno testo premazati s malo maslinovog ulja, staviti ga u činiju i prekriti streč folijom. Ostaviti ga na toplom mestu da nadodje, jedno petnaestak minuta.

Dno pleha možete posuti brašnom ili ga obložiti papirom za pečenje. Naraslo testo istresti na radnu površinu, blago premesiti pa ga prebaciti u pleh, rukama ga rastanjiti na debljinu od jedno 1-1,5 cm. Ponovo ga ostaviti na toplom da naraste, sad jedno pola sata, prekrijte ga ponovo streč folijom ili čistom, suvom krpom.


Rernu uključiti da se zagreje na 200C. Testo po površini izbockati prstima pa ga dobro premazati maslinovim uljem, neka ulje udje u svaku rupicu. Zatim ga posuti krupnom solju, peršunom, belim lukom, sitno rendanim parmezanom a komadiće sušenog paradajza malo utisnite u testo.



Pogaču peći petnaestak minuta na 200C (dužina pečenja zavisi od jačine rerne), da lepo i ravnomerno porumeni. Gotovu fokaču izvadite iz pleha i ostavite da se prohladi na rešetki.

A posle toga... ako želite isecite je nožem, ja ovakve pogače volim jednostavno da izlomim rukama  <3<3<3



©Copyright by Vikend Kuvarica 2016-2018. Sve fotografije i tekstualni sadržaj na ovom blogu delo su autora bloga i isključivo su vlasništvo autora. Svaka neovlašćena upotreba fotografija i sadržaja sa ovog bloga je kažnjiva u skladu sa Zakonom o autorskim pravima. 

Нема коментара:

Постави коментар